Alfréd
-2 °C
2 °C

Letartóztatások az első brit coffeeshop megnyitásán

2001.09.15. 12:32
Pár perccel megnyitása után a manchesteri rendőrség kábítószer-birtoklás gyanújával őrizetbe vett többeket az elő brit coffeeshop vendégei közül. Terjesztés miatt letartóztatták a kávézó tulajdonosát, Colin Daviest is, aki hosszú idők óta azért kampányol, hogy orvosi célokra legalizálják a kannabiszt. Szombaton az amszterdami coffeeshopok mintájára nyitotta volna meg első "fűboltját" az északnyugat-angliai Stockportban.
Nem sokkal a nyitás után, az első pipák meggyújtásakor szállt ki a manchesteri rendőrség a coffeeshophoz, ahol kábítószer-birtoklás és kábítószer-terjesztés gyanúja miatt letartóztatta a kávézó tulajdonosát Colin Daviest és több vendégét - írja a BBC. Az őrizetbe vettek között van egy szklerózis multiplex-ben szenvedő exrendőrnő is, aki fájdalmai enyhítésére használja a marihuánát. A stockporti coffeeshop működésével Colin Davies elképzelései szerint rajta és a hozzá hasonlókon segítene.

A 44 éves férfi a BBC-nek úgy nyilatkozott, tudomása van róla, hogy Nagy-Britanniában sokan fogyasztják a marihuánát fájdalomcsillapításra és egyéb betegségekre, így az asztma kezelésére is, ám ezek az emberek illegálisan jutnak csak hozzá "gyógyszerükhöz".

Akár életfogytiglan is lehet az ítélet
Nagy-Britanniában a kábítószertörvények megsértéséért jelenleg elvileg akár életfogytig tartó börtönbüntetést is lehet kapni, ha a vétkest nagyobb mennyiségű keménydrog csempészésén vagy terjesztésén érik. Valójában azonban kisebb mennyiségű marihuána vagy hasis birtoklásáért legfeljebb intést kap a pórul járt fogyasztó.
Egyszer már megmenekült a börtöntől

Colin Davies 1996-ban fedezte fel a marihuána jótékony hatását, amikor hátgerincproblémáin már nem segítettek a hagyományos gyógyszerek. Ekkor alapította meg az Orvosi Marihuána Szövetséget, amely ellátta betegtársait a szerrel. A drogkampányoló ellen azonban 1999-ben drog birtoklásáért és terjesztéséért eljárást indítottak, azonban három nap múlva felmentették a vád alól. Davies azzal védekezett, hogy orvosi célra használta és terjesztette a kannabiszt két sclerosis multiplexes betegnek.

A Stockportban élő férfi a szombaton megnyílt kávéház fölé cégtáblaként egy "Nagy-Britannia első orvosidrog-boltja" feliratú zászlót lógatott. Vincent Sweeney, a helyi rendőrfőnök-helyettes a megnyitáskor közölte: a hatóság figyelemmel fogja kísérni a kávéház drogkészleteit, és betartatja a törvényeket.

A Munkáspárt legalizálná a marihuánát?

A brit parlament alsóháza ősszel kezd hozzá annak vizsgálatához, hogy a mind szélesebb körű kezdeményezésnek engedve enyhítse-e a kannabiszalapú kábítószerek használatának törvényi tilalmát. A kormányzó Munkáspárt hivatalosan ellenzi a liberalizálást, de konzervatív és civil körökben támogatnának valamiféle dekriminalizációt. Az ellenzéki konzervatívok nagy meglepetést okoztak, amikor júliusban Peter Lilley, a volt tory kormány egykori államminisztere is a legalizálás mellett foglalt állást. Egy tavalyi felmérés szerint a britek 80 százaléka úgy véli, hogy a marihuána használatát legalizálni kellene.