Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Bezárnak a holland coffee shopok?

2003.10.27. 10:26
Egyre csökken a holland coffee shopok száma, a legújabb adatok szerint tavaly már csak 782 kávézó várta a könnyű drogok híveit.
Hollandiában a coffee shopokban törvényesen lehet könnyű drogokat, többek közt marihuánát vásárolni. Ezekre a vendéglátóipari létesítményekre szigorú szabályok érvényesek, működésüket rendszeresen ellenőrzik. Részben a szigorú szabályozás miatt a coffee shop száma az elmúlt években egyre csökkent: 1997-ben még mintegy 1200 működött, tavaly már csak 782.

Vidéken még feljövőben

Érdekes módon a húszezer lakosnál kisebb településeken fordított folyamat indult el, 105-ről 107-re nőtt a coffee shopok száma. Az is figyelemre méltó, hogy csökkent azoknak a holland városoknak a száma, ahol nincs ilyen szórakozóhely: az ország 496 városának mindössze három százalékában kell nélkülözniük a coffee shop szolgáltatásait a fiataloknak.

Az évente elkészített Intraval-jelentés szerint a holland városok kétharmada megpróbálja távol tartani az iskolától a könnyű drogokat árusító helyeket, s a kávézók 50 százaléka legalább 250 méterre van az iskolától.