Ágnes
-1 °C
2 °C

Öt és fél tonna kokaint fogtak

2006.04.12. 10:35
Amerikai és venezuelai fülesek alapján a reptéren várták a mexikói hatóságok a fedélzetén 5,5 tonna kokaint szállító venezuelai gépet. A drog utcai értéke 66 milliárd forint.

Öt és fél tonna, utcai értéken 66 000 000 000 forintnyi kokaint foglaltak le a mexikói vámosok egy Venezuelából az országba érkező kereskedelmi repülőgépen. A mexikói hadsereg és a vámosok alakulatai a venezuelai és az amerikai hatóságok fülesei alapján a Ciudad de Carmen-i reptéren várták a landoló gépet, jelentette az AP.

Ennek ellenére a gép pilótájának sikerült megszöknie, a mexikóiak csak a másodpilótát, a 47 éves Miguel Vazquezt tudták elfogni.

Az amerikai és a mexikói hatóságok szerint a kolumbiai kokain egyre gyakrabban érkezik Venezuelán keresztül. Venezuelából a 90-es évek elejéhez hasonlóan repülővel, nagy mennyiségben szállítják a kokaint. A 90-es évek végén a legtöbb kolumbiai és mexikói csempészbanda a légtér szigorúbb ellenőrzése miatt átállt a vizi és szárazföldi útvonalakra.

Az amerikai külügyminisztérium márciusi összefoglaló jelentésében már arra hívta fel a figyelmet, hogy Venezuela a kokain első számú tranzitországává vált. Ennek okát a rendőrség legmagasabb szintjét is elérő korrupcióban és a gyenge igazságszolgáltatásban találta meg.

Venezuela régebben együttműködött az amerikai droghatósággal, de Chavez elnök Bushsal folytatott állandó vitái miatt kiutasította az amerikai kábítószer-ügynököket, akiket kémkedéssel vádolt, jelentette az AP.