Konrád
8 °C
26 °C

Columbia-darabokat lopott a NASA szakértője

2003.04.26. 09:17
Csütörtökön letartóztatták azt a NASA-alkalmazottat, aki a februárban lezuhant Columbia űrsikló maradványainak felkutatásakor a pár roncsdarabot megtartott magának. Az Egyesült Államok ötezer dollárra becsüli a kárt.
Sikkasztással, lopott áruk szállításával és hamis tanúzással vádolja az amerikai állam Michael Pankiewiczet. A Kennedy Űrközpont 44 éves minőségbiztosítási szakértője ugyanis a tragikus sorsú Columbia űrsikló földre zuhant maradványaiból tulajdonított el nem részletezett mennyiségű és jellegű roncsdarabot.

Kereste a roncsokat

Mint ismert, a Columbia űrrsikló februás 1-én kéthetes küldetés után a Föld légkörében darabokra esett, roncsai Texas állam keleti részén csapódtak be. A NASA akkor arra figyelmeztette a helyi lakosságot, hogy tartsák távol magukat az űrsikló maradványaitól, mert azok mérgezőek lehetnek.

Pankiewicz a baleset napjától március végéig a roncskereső NASA-csapatok tagjaként dolgozott Texasban és Floridában. A roncsdarabokat, amelyeket ekkor magához vett, vagy egy részüket vélhetően eladta.

Mem sokkal az űrsikló katasztrófája után felpörgött az eBay aukciós portálon a Columbia-emléktárgyak forgalma. Eredeti roncsdarabok is kikiáltásra kerültek, ezeket a liciteket azonban a NASA kérésére lezárta az eBay.

Vitte és hazudott

Pankiewicz bűnlajstromát növeli, hogy a Columbia darabjait magával vitte egyik amerikai államból a másikba. Emellett félrevezette azt NASA-szakembert aki az eltűnt maradványokról érdeklődött nála.

A floridai bírósághoz beadott büntetőfeljelentésben visszaköveteli az ötezer dollár értékűre becsült űrsiklómaradványokat, vagy hasonló értékű értéktárgyat kér cserébe, amennyiben azok a joghatályán kívül eső területre kerültek az eltelt idő alatt.