Mátyás
1 °C
15 °C

Japán tankerral ütközött egy amerikai atom-tengeralattjáró

2007.01.09. 08:55
Belerohant egy japán szupertanker tatjába egy amerikai atom-tengeralattjáró a Perzsa- (Arab-) öbölben. A baleset szerencsés kimenetelű volt, mindkét hajó folytathatta útját, nem szivárgott a vízbe sem olaj, sem hasadóanyag.

Olajtankerral ütközött egy amerikai atom-tengeralattjáró a Perzsa- (Arab-) öbölben az Egyesült Arab Emírségek partjainál, a Hormuz-szorosban, jelentette az AP. Az ütközés kisebbfajta volt, nem került a tengerbe sem olaj, sem nukleáris fűtőanyag.


A USS Newport News

Az ütközés után mind a japán teherhajó, a Mogamikawa, mind a USS Newport News gyorsreagálású atom-tengeralattjáró irányítható marad, nyilatkozta az AP-nek egy japán tengerészeti tisztviselő, aki a neve elhallgatását kérte, mivel hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra a baleset részleteit.

A hírügynökség értesülései szerint a Newpoert News orral ütközött neki a japán tanker tatjának. A teherhajó, ami az Itar-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint egy szupertanker – azaz a legnagyobb fajta olajszállító hajó – az ütközés után behajózott egy közeli kikötőbe. A japán kormányt az amerikai haditengerészet és az Egyesült Államok tokiói nagykövetsége is értesítette a balesetről.

Az amerikai haditengerészet a Perzsa- (Arab-) öbölben állomásozó V. Flottájának szóvivője az AP érdeklődésére megerősítette a baleset hírét. Mint mondta, személyi sérülés nem történt, és a tengeralattjáró atomreaktora sem sérült.

A Hormuz-szoros, ahol a baleset történt, a Perzsa- (Arab-) öböl 54 kilométer széles bejárata. Nagyon forgalmas, így gyakran vannak balesetek. 2004-ben például az amerikai John F. Kennedy repülőgép-hordozó egy hagyományos arab vitorlással ütközött - a balesetben a vitorlás összes utasa életét vesztette. Amerikai tengeralattjáró japán hajóval 2001-ben ütközött, a Hawaii partjainál történt balesetben kilenc japán tengerész vesztette életét, írja az AP.