Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Életveszélyes hideg az Egyesült Államokban

2005.01.24. 09:46
Rendkívüli iskolaszünetet és szükségállapotot hirdetett Massachusetts kormányzója. Az államban "életveszélyesen alacsony" hőmérsékletet prognosztizáltak, Bostonra egy méternyi hó hullhat hétfőn. Az Egyesült Államokban tomboló hóviharnak eddig tizennyolc halálos áldozata van.

Életveszélyesen alacsony hőmérsékletet jósolnak a meteorológusok hétfőre az Egyesült Államok észak-keleti tagállamaiban. Massachusettsben, Rhode Island-en és New Jersey-ben szükségállapotot hirdettek, jelentette a BBC.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Az előrejelzések szerint a hőmérséklet -18 fok alá csökkenhet az észak-keleti országrészben. A "veszélyesen alacsony" hőmérsékletben a meteorológusok szerint az otthonaikat elhagyók életüket kockáztatják.

Az alacsony hőmérséklet mellett rengeteg csapadék várható, Boston környékére kilencvenhat centiméter havat jósolt a meteorológia. A hóesés már eddig is hatalmas fennakadásokat okozott a közlekedésben, a hétvégén közel háromezer repülőjáratot töröltek a közép-nyugati és az észak-keleti országrészben.

Massachusettsben a rendkívüli állapot mellett iskolaszünetet is elrendeltek a várható rekordméretű havazás miatt. A szélsőséges időjárásban több áramvezeték is megsérült, huszonhétezren maradtak áram nélkül, írja a BBC.

Az MTI szerint eddig legkevesebb tizennyolc halálos áldozata van a múlt hét vége óta tomboló hóviharnak. Egy hóban játszó tízéves kislányt New Yorkban halálra gázolt egy hókotró. Öt New York-i és egy bostoni lakos hólapátolás közben halt meg, feltehetően szívroham következtében. A halálesetek nyolc államban következtek be: Ohio, Wisconsin, Connecticut, Pennsylvania, Maryland, Iowa, New York és Massachusetts államokban.

A hóréteg vastagsága Detroitban elérte a 30, New Yorkban a 35 centimétert.