Eleonóra
-1 °C
2 °C

Mérgező víz az amerikai repülőkön

2005.10.21. 13:48
Potenciálisan halálos kórokozók tenyészhetnek a repülőgépek víztartályaiban. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség vizsgálata szerint a repülők tizenöt százalékán fekáliával szennyezett vízből főzik a kávét, teát.

Veszélyes baktériumokkal fertőzött az ivóvíz az amerikai reptereket használó repülők 15 százalékán, állapította meg az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) vizsgálata. A légitársaságok az EPA közleménye után megállapodást kötöttek a géepeken felszolgált víz minőségének folyamatos ellenőrzésére.

Önszabályoznak

"Az utasoknak biztonságban kell érezniük magukat a gépeken, az új szabályozás garantálhatja ezt" - nyilatkozta a New Scientistnek Grant Nakayama, az EPA illetékese. A szerdán született megállapodás egyelőre önkéntes jellegű, de az EPA dolgozik a kötelező érvényű szabályozás kidolgozásán is.

Az EPA 2005 augusztus-szeptemberben tizenkilenc reptéren az amerikai és a nemzetközi légitársaságok 327 gépét ellenőrizte szúrópróbaszerűen. A gépek tizenöt százalékán találtak fekáliában tenyésző kólibaktériumokkal szennyezett vizet. A kólibaktériumok legveszélyesebbike, a kólibacilus (Escherichia coli, E.coli), akár halálos megbetegedést is okozhat.

Az EPA vizsgálata ennél valamivel kedvezőbb képet mutat, legalábbis a jelentés szerint emberi fertőzésről nem érkezett hír.

Rejtély

Egyelőre tisztázatlan a szennyezés eredete. A légitársaságok javarészt palackozott vizet szolgálnak fel az utasoknak, de a kávét és a teát a gép tartályaiból vett vízből főzik. Ahogy a hosszú utakon magukat felfrissitő, fogat mosó utasok is ezt használják a mellékhelyiségekben.

Az EPA korábban már tizennégy amerikai légitársaságot vizsgált és akkor nem talált szennyezésre utaló jeleket. A légitársaságokat tömörítő Légi Szállítási Szövetség (ATA) képviselője éppen ezért a mostani mintavétel esetleges hibáit okolja a rejtélyes eredetű szennyezés felbukkanásáért, írja a New Scientist.

Az ATA és az EPA szerdai megállapodása értelmében a légitársaságok a jövőben negyedévente fertőtlenítik a repülők tartályait és havonta a reptéri vízszállító autókét. Emellett évente egyszer kötelezően ellenőrzik a vízkészletet, a jelentést pedig megküldik az EPÁ-nak.