Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Magyar versenyző a soltaui cölöpülő világbajnokságon

2003.04.28. 17:10
Az alsó-szászországi Soltau Heide-Parkjában hétfőn megkezdődött a 7. maratoni cölöpön ülési verseny. Ennek során tíz - Magyarországról, Lengyelországból és Németországból érkezett - férfi szándékozik bizonyítani kitartását azzal, hogy a lehető legtovább marad fenn a 2,50 méter magas cölöpökön.
"Valamennyien nagyon jól kialudva kezdtek neki a vetélkedőnek. Tulajdonképpen semmi probléma sem adódhat" - jelentette ki a dpa-nak hétfőn a Heide-Park szóvivője. A versenyzők célja az, hogy megdöntsék a lengyel Daniel Baraniuk 196 napos világrekordját.

Nagyon unta magát

Az északnémet Soltau-ban a tavaly decemberi cölöpülő világbajnokság azzal ért véget, hogy a lengyel versenyző, a 27 éves Daniel Baraniuk elunta az egyedüllétet, és tizenkét nappal azután, hogy megdöntötte a világcsúcsot - 196 nap (6 és fél hónap) - után lemászott a cölöpről. Mint Baraniuk a világcsúcsdöntés után elmondta, bírta volna tovább is, de nagyon unta már magát a magasban.

A cölöpülés azután vált népszerű sporttá, hogy a múlt század ötvenes éveinek elején a hollandok cölöpök tetejére másztak az árvíz elől. Aki kibírta a magasban, az megmenekült árvíz elől. A német szabadidőpark hat éve vette át ezt a holland játékot, s azóta minden évben megrendezik a cölöpülő világbajnokságot. A játék esetében azonban az árvíz helyén egy bála szalma van.

Hájtek cölöp

A szabályok szerint a versenyzőknek két és fél méter magasban, egy 60x40 centis helyen kell ülniük napokon, heteken, hónapokon át, éjjel-nappal. Lemenniük csak kétóránként tíz percre szabad. Enni és inni csak a cölöp tetején szabad. A kiesés veszélye főleg éjszakánként fenyegeti a versenyzőket, amikor ülve kell aludniuk.

Az ülőhely teljes felszerelése egy ernyőből, egy olvasólámpából, egy hamutartóból és egy telefonból áll, de a versenyzők kisebb holmikat magukkal vihetnek: olvasnivalót, fülhallgatós rádiót, tévét vagy magnót. A negatív rekordot az a lengyel érdeklődő tartja, aki tavaly mindössze két óra elteltével távozott.