Klaudia
-4 °C
2 °C

Hat áldozata van a coloradói hóviharnak

2003.03.24. 10:26
Az elmúlt 90 év legnagyobb hóvihara söpört végig Colorado államon a múlt héten, néhol három méter magasságú hóval beborítva a településeket. Az állam több főútvonalát csak vasárnap estére sikerült megtisztítani.
Legalább hat ember vesztette életét a múlt héten a Coloradóban és Wyomingban tomboló hóvihar miatt. A coloradói Denver repterén három napig szünetelt a légi forgalom, az utasok többsége a váróban töltötte az éjszakákat.

Beszakadó tetők

Az úton lévők közül sok ember ugyancsak több napot töltött az autópályák melletti kamionparkolókban mire megérkezett a segítség. Hétfőre már a mellékutak egy része is járható volt, mert a havat szemétszállító teherautókra pakolva szállították el a kritikus körzetekből. A leszakadt távvezetékek miatt több településen szünetelt az áramellátás. A rendkívüli időjárás összesen mintegy három és fél millió ember életét érintette.

Denverben az elmúlt öt napban körülbelül 80 centiméternyi hó esett, ami az 1913-as 119 centiméteres rekord óta az elmúlt 90 év legmagasabb értéke. A várostól nyugatra számos kisebb településen több mint háromméternyi hó gyűlt össze. A nagy mennyiségű az épületek biztonságát is veszélyezteti. Eddig több száz épület teteje szakadt be a hó súlya alatt, de ezek a balesetek nem okoztak súlyos sérüléseket. A denveri egyetem sportcsarnokát be kellett zárni, mert félő volt, hogy a tető beszakad a hó a súlya alatt. Ugyanebből az okból zártak be egy áruházat is.