Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Pénzmosás miatt nyomoznak a Commerzbanknál

2005.08.14. 11:12
A negyedik legnagyobb a német bank ellen a svájci és a német hatóságok is vizsgálatot indítottak pénzmosás gyanúja miatt. Most már Klaus-Peter Müllerre, a Commerzbank elnökére is kiterjesztették a nyomozást.

Azt gyanítják a hatóságok, hogy a Commerzbank segített tisztára mosni az orosz telekommunikációs privatizálások során kétes körülmények között keletkezett pénzeket. A Commerzbank mostani főnöke, Klaus-Peter Müller a kilencvenes években még az oroszországi üzletekért felelt a cégnél.

A frankfurti ügyészség a múlt év vége óta nyomoz, és a pénzmosás gyanúja még mindig rávetül a banknál dolgozó menedzserekre. A távozott csúcsszintű vezetők között van Andreas de Maiziere, a személyzeti ügyek főnöke, aki szintén hosszabb ideig felelt a Commerzbank közép- és kelet-európai üzleteiért.

A nyomozás során lakásokat és irodákat kutattak át, a nyomozók felléptek svájciak ellen is, akik állítólag orosz pénzmosókat láttak el jogi tanácsokkal.

Német sajtóértesülések szerint 100 millió, illegális üzletekből szerzett euró futott végig a Commerzbank számláin, a pénzt a Bermudákon és Cipruson át csempészték be Nyugat-Európába. Az ügyben szerepel az időközben feloszlatott First National Holding luxemburgi cég, amelynek állítólag többségi részesedése volt a szentpétervári Telekominveszt állami vállalati holdingban. A First National Holdingnak a Commerzbank volt a vagyonkezelője. A szovjet-orosz állami vállalatok árusítója Leonyid Rejman, a jelenlegi orosz távközlési miniszter volt, akit állítólag szoros szálak fűznek Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!