Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Újabb Concorde-árverés lesz áprilisban

2004.02.20. 08:49
A közép-angliai Coventry városában újabb Concorde-árverést rendez április során a British Airways (BA), és ezen 150 ezer Concorde-emlék kerül kalapács alá - jelentette be a brit légitársaság.
A forgalomból tavaly kivont szuperszonikus repülőgép rajongói a helyszínen és a Dovebid internetes honlapon bárhonnan licitálhatnak, a bevétel a Get Kids Going nevű gyermekvédelmi jótékonysági szervezet számlájára folyik majd be. Elárverezik az egyik Concorde 3,5 méter hosszú kúpos orr-részét, a fedélzeti műszereket, lehet majd licitálni az utastér üléseire, a motor alkatrészeire és a világítótestekre.

A BA előző, decemberi Concorde-licitjén, amelyet a Bonhams árverési ház rendezett ezer résztvevővel, 600 ezer fontot jövedelmeztek különböző jótékonysági szervezetek javára a szuperszonikus utasszállító repülőgép emlékként kalapács alá bocsátott darabjai.

A brit Concorde október 24-én tette meg utoljára a New York és London közötti utat, francia társait már az elmúlt év első felében kivonták a forgalomból. Az egyik francia Concorde-gép tragédiája után egy időre leállított, majd felújított szuperszonikus légi járatokat azért kellett végleg megszüntetni, mert egyre nagyobb veszteséggel működtek.

A legutóbbi árverésen a magyar származású Gáspár Ferenc New York-i lakos vásárolta meg mintegy 460 ezer eurónak megfelelő 320 ezer fontért egy Concorde szuperszonikus repülőgép orrhegyét. Akkor a 120 árverésre bocsátott alkatrész közül ez volt a legjelentősebb, s becsült értékének tízszeresén ütötték le.