Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Élelmiszerhamisítással vádolják a Corát

2005.12.01. 18:22
A törökbálinti Corában szürke szarasmarhaként árusítottak egyszerű marhahúst. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete feljelentést tett a rendőrségen.

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete feljelentette a Cora áruházláncot, mert áruházaiban szeptemberben és októberben szürkemarha néven egyéb fajtához tartozó szarvasmarha húsát árusította - mondta Gera István, az egyesület vezetője.

Az áruházat a fogyasztók megtévesztésével, áron aluli értékesítéssel és élelmiszerhamisítással vádolja az egyesület a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság Gazdaságvédelmi osztályára eljuttatott írásában. A tenyésztők szervezete az után teszi meg feljelentését, hogy az illetékes hivatalok megküldték állásfoglalásukat a hús vizsgálatával kapcsolatban.

A szakértők szerint

A Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás megállapította, hogy a Corában szarvasmarhaként árusított terméken szereplő, az állat származását jelölő azonosító úgynevezett ENAR-szám "fekete-tarka színű és holsteini fríz fajtájú" szarvasmarhát jelölt. A vizsgálatra szintén felkért Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet ugyanezt állapította meg.

Virsinger György, az állomás főállatorvosa elmondta: a törökbálinti Corában folytatott októberi ellenőrzés során 20 kilogramm szürkemarhaként árusított húsárut foglaltak le. A többi áruházban azonban már nem találtak hamis árut, ott a nyilvántartást ellenőrzik, ami még jelenleg is tart. Hozzátette: a vizsgálat során az áruházban 800 kilogramm marhahúst foglaltak le egyéb hiányosságok miatt. Példaként említette, hogy több termékről hiányzott a levágott állat azonosítását biztosító kód, illetve olyan kóddal szerepeltek, amelyek alapján az állat még nem került vágóhídra.

Sokkal drágább

Az egyesület figyelmét a különleges húsfajta árusítását megelőző hirdetési kampány keltette fel, mivel a lánc tavaly szintén szürkemarha húsként árulta az egyszerű marhahúst. Az egyesület akkor a Gazdasági Versenyhivatalnál jelentette fel a Corát, és a hivatal pár százezer forintos bírsággal büntette a láncot. Szürkemarhából évente mindössze 800-900 egyedet vágnak le, ezért is a hús ára legalább 25-30 százalékkal magasabb marhahúsénál.

Az októberi ellenőrzés óta a lánc tudomásuk szerint nem árusít szürkemarha-terméket. A Cora illetékesei egyelőre nem reagáltak a feljelentésre.