Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Online holttestazonosítás Las Vegasban

2004.03.13. 14:49
"Körülbelül hetven éves, azonosítatlan kaukázusi férfi, fogazata hiányos. Különös ismertetőjele: mintegy négy centiméteres sebhely a jobb térd fölött. Ha bármilyen információval tud szolgálni a képen látható férfiról, kérjük hívja a Clark megyei halottkém irodáját." Interneten próbál beazonosítattni mintegy száznyolcvan elhunytat egy Las Vegasi halottkém. A morbid akció minden felháborodás ellenére eredményesnek bizonyul.
"Kevés pénzből gazdálkodhatunk, mint a legtöbb önkormányzati intézmény, így abból kell kihoznunk a legtöbbet, ami rendelkezésünkre áll" - magyarázta Mike Murphy, Clark megyei halottkém az AP kérdésére, hogy miért közölt azonosítatlan személyekről fotókat a hivatal honlapján.

Különös ismertetőjelek

Murphy 2003 májusában vette át a hivatalt elődjétől, ezzel együtt évi háromezer eset, és mintegy ezerháromszáz boncolás szakadt nyakába. Az alacsony költségvetésű halottasházban jó pár azonosítatlan holttest is feküdt, esetük lezárására kevés esélyt látott az újdonsült halottkém, mindaddig míg - talán a Rotten.com-on való klikkelgetés után - fel nem vetődött benne a később némi megbotránkozást is kiváltó ötlet. "Noha kétségkívül túl megy bizonyos hagyományos korlátokon, számomra ésszerű megoldásnak tűnt" - nyilatkozta az internetes holttestazonosító rendszer megvalósításáról Murphy.

A Clark Megyei Halottkémi Hivatal honlapján található "Las Vegas Unidentified" oldalakon megtudhatjuk, hogy körülbelül száznyolcvan azonosítatlan holttest fekszik a halottasház tepsijeiben, köztük a legrégebben elhunyt 1967 óta várja, hogy valaki végre felismerje. A "project" célja, hogy megkísérelje ezen ismeretlen személyazonosságú halottak kilétét kideríteni, személyleírásuk, ismertetőjeleik, megtalálásuk körülményei és mintegy harminc esetben a róluk készített digitális fényképek közreadásával.

A legrégebbi eset a 69-0130-as. 1969. március 29-én találták holtan egy kaukázusi típusú, körülbelül ötven éves, 185 centiméter magas, barna hajú férfit egy Las Vegashoz közeli sivatagi út mellett. Különös ismertetőjele egy nyaklánc, rajta medál a következő felirattal: "Jöjj el Szentlélek, világosítsd meg elmémet". Mivel az oldal készítői nem közölnek túlságosan megrázó ("a nyugalom megzavarására alkalmas") fotókat, a mára már mumifikálódott hulláról sincs kép. Aki a megadott adatok alapján mégis felismerni véli az illetőt, az esetszámra hivatkozva telefonon, vagy e-mailben tehet anonim bejelentést.

Halálgaléria

Más halottkémek grafikusokat kérnek fel, hogy készítsenek ceruzarajzokat az ismeretlen elhunytakról, és az így készült képeket teszik fel a netre. A Michigani rendőrség például ezeket a vázlatokat agyagmodellek fotóival kiegészítve teszi fel honlapjára, hogy segítse az azonosítást. Rick Bogan, kaliforniai halottkém szerint lehet hogy célravezető, de nem etikus halott emberekről fotókat közölni az interneten, mert sokan beteges hajlamoktól vezérelve keresnék csak fel azokat. Murphy szerint ez megelőzhető több hivatalos figyelmeztetéssel, és azzal, hogy viszonylag eldugott helyen helyezték a hivatal site-ján a képeket. "Nem hiszem, hogy bárkinek is ártanának ezek a fotók. Ezeknél sokkal megrázóbb felvételekkel is találkozhatunk az interneten" - véli a Las Vegasi halottkém.

A sokak számára visszataszító képgaléria szakmai értelemben vett sikerességét azonban mi sem bizonyítja jobban, hogy 2000-től napjainkig harminháromból hét halottat azonosítottak. A hivatal a sokak által kifogásolt képekkel kapcsolatban arról biztosította a sajtót, hogy nem közölnek elborzasztó képeket. A fotókat szoftveresen manipulálják, kitakarják az esetleg gyomorforgató részleteket, és ugyanígy előrehaladott bomlásról sem láthatnak felvételeket az óvatlan internetezők. "A célunk csak annyi, hogy elhunytakat azonosítsunk, a megfelelő bánásmódban részesítve őket, tiszteletben tartva emberi méltóságukat" - tette hozzá Murphy.