Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szemkiszúrással menekült a cápatámadásból

2008.05.12. 10:01
A cápák amúgy ritkán támadnak emberre. Tavaly világszerte 71 cápatámadást regisztráltak.

Nagy fehércápa támadt egy ausztrál úszóra, aki úgy menekült meg, hogy a ragadozó szemébe bökött, miután az állat csúnyán megharapta a ballábát és magával vonszolta a vízben.

Jason Cull Ausztrália délnyugati partvidékénél úszott vasárnap, amikor egy négyméteres cápa rátámadt. "Először azt hittem, delfin" - mondta el a 37 éves Cull a The Australian című lapnak hétfőn. "Csak azt éreztem, hogy húz magával. A kopoltyúját akartam kitapogatni, de végül a szemét találtam el, jól belenyomtam az ujjam, mire elengedett" - mondta el a férfi. A cápa két darabot kiharapott a férfi lábából, lábikrája felét letépte, összemarcangolta a térdét és a combját. A férfi segélykiáltásait meghallva egy hullámlovas sietett a megmentésére.

Áprilisban egy szörföző ausztrál kamaszt ölt meg egy cápa. Ausztráliában a cápák védettek és viszonylag ritkán támadnak emberre. Az amerikai székhelyű, cápatámadásokat dokumentáló nemzetközi szervezet (angol rövidítéssel ISAF) adatai szerint a cápák által megtámadottak mintegy 42 százaléka hullámlovas. Ausztráliában tavaly 12 cápatámadást jegyeztek fel, egyikük sem végződött halállal, míg világszerte összesen 71 esetben támadtak emberre cápák.