Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tízmilliót adtak Havel tehenéért

2004.11.05. 12:10
Rekordáron kelt el Vacláv Havel Szabadságot a teheneknek című kisplasztikája a nemzetközi tehénparádén. A volt cseh államfő Nelson Mandelával közösen akarta elkészíteni művét, ezt azonban a dél-afrikai szabadságharcos betegsége megakadályozta. Pedig a közös munka eredményeként "vidámabb mű" születhetett volna.
Rekordáron, 28 622 fontért (10 033 316 forintért) kelt el Vacláv Havel volt cseh államfő jótékonysági célokra felajánlott tehénszobra. A Szabadságot a teheneknek című alkotást Havel eredetileg Nelson Mandela volt dél-afrikai államfővel közösen készítette volna, de a feketék szabadságjogainak legendás harcosa túl beteg volt a közös munkához.

Színek és szögesdrót

Havel szobra - melyen a színes foltok a világ sokszínűségét, a szögesdrót az elnyomást hivatott jelképezni - a Cow Parade (Tehénparádé) nevű esemény keretében került árverezésre. "Csak azt bánom, hogy Mandela nem tudott segíteni. Akkor vidámabb lenne a mű", nyilatkozta Havel a BBC-nek.

Az eddig tizennyolc várost megjárt utazókiállítás prágai rendezvényén 218 cseh művész teheneire lehetett licitálni. A Sotheby's árverési ház aukcióján végül 143 300 font (több mint ötvenmillió forint) folyt be. Az árverésről megmaradt hatvanhat tehenet a Cow Parade hivatalos honlapján árulják.

Vandál közönség

A Cow Parade 1998-ban Zürichben indult, eredetileg turistacsalogató látványosságként. Az árverésekből nem mellékesen eddig 12,8 millió dollár (2,5 milliárd forint) bevétel folyt be különböző jótékony célokra. A rendezvény Prágában azonban nem aratott osztatlan sikert. Egy kiállított tehenet elloptak, ötvenet vandalizáltak a városban.

A kiállításon egy magyar általános iskola Hungary néven futó tehene reprezentálta Magyarországot.