Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Metán után szénmonoxid miatt áll a mentés

2006.01.04. 06:38
Hétfőn a metán, kedden a szénmonoxid miatt nem tudtak mentőalakulatokat küldeni tizenhárom föld alatt rekedt bányász kimentésére Nyugat-Virginiában. Az egyre reménytelenebb helyzetben a bánya vezetői és a bányászok rokonai abban bíznak, hogy a lentrekedtek máshol vannak. Kedd este megtalálták egy bányász holttestét.

Szénmonoxid miatt nem tudják megközelíteni a nyugat-virginiai bányában rekedt bányászokat a mentőalakulatok. A bányában hétfőn, a helyi idő szerint reggel történt robbanás. Az első feltételezések szerint sújtólégrobbanás történt, és eleinte a metángáz miatt nem merték megközelíteni a tárnában rekedt tizenhárom bányászt.

A bányát üzemeltető International Coal Group (ICG) elnöke szerint azonban nem biztos, hogy sújtólégrobbanás, azaz metán begyulladása okozta a robbanást. A felszíni mérések szerint szénmonoxid van a bányában, a gáz nagyon mérgező, megfojtja az élő szervezetet.

A szénmonoxid-szennyezés jelentősen csökkentette a túlélők megtalálásának esélyét. Ennek ellenére a bánya vezetői és a tárnában rekedtek rokonai még reménykednek. "Lehet, hogy másut vannak, lehet, hogy elbarrikádozták magukat" - nyilatkozta a CNN-nek Ben Hatfield, az ICG elnöke.

A mentőalakulatok most egy keresőrobotot eresztettek le a bányászok feltételezett tartózkodási helyére. Ez, a korábbi hírekkel szemben nem másfél kilométerrel, csak 75 méterrel van a földfelszín alatt, igaz, egy 3,5 kilométeres tárna mélyén. A robot eddig három kilométerre jutott be a tárnába, és még egy kilométert tud haladni.

A bányában rekedtekkel eddig nem sikerült kapcsolatot teremteni. Egy, a feltételezett tartózkodási helyük felé vezető csövön lekopogtak nekik, de nem küldtek visszajelzést. A csövön leeresztett kamera képes sem mutatott életjeleket, igaz, robbanás okozta pusztításra utalóakat sem.

A mentők a legtöbb reményt a bányában rekedtek tapasztalatához fűzik. "Igazán tapasztalt csapat, van, aki 30 éve itt dolgozik" - mondta el a CNN-nek Gene Kitts, az ICG elnökhelyettese.

A bányászok a közeli Sago baptista templomában gyülekező rokonai és barátai is bizakodnak még, bár egyre csüggedtebbek. Mikor a bánya vezetősége tájékoztatta őket a szénmonoxid-helyzetről, többen zokogásban törtek ki. "Kimentünk és sírtunk egy kicsit, de aztán beláttuk, hogy még van remény. Lehet, hogy másutt vannak... még megtalálhatjuk őket" - nyilatkozta a CNN-nek Terri Goff, az egyik bentrekedt bányász rokona.

Egy bányászt megtaláltak

Egy bányász holttestét megtalálták helyi idő szerint kedd este a mentőalakulatok.

A vöröskereszt, illetve a szerencsétlenül járt bányászok családtagjainak közlése szerint a megtalált holttestet még nem azonosították, s a mentőalakulatok még tudták megállapítani azt sem, hogy a másik tizenkét bányász a tárna melyik részében lehet.