Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Bűnügyi vészhelyzet Washingtonban

2006.07.13. 09:01
Rohamos tempóban nő az erőszakos bűncselekmények száma Washingtonban. Mivel az elmúlt egy hónapban 13 gyilkosság történt, a rendőrfőnök vészhelyzetet hirdetett.

Bűnügyi vészhelyzetet hirdetett az Egyesült Államok fővárosának rendőrfőnöke, jelentette az AP. Washingtonban az elmúlt egy hónapban tizenhárom gyilkosságot követtek el, 14 százalékkal nőtt a rablások, 18 százalékkal a fegyveres támadások száma.

A legutóbbi gyilkosság vasárnap történt, egy brit politikai aktivista, Alan Senitt torkát Georgetownban vágták el, miután társág meg akarták erőszakolni. Kedd este Washington főterén, a Mallon támadtak fegyverrel két texasi turistára. A városi rendőrség most három májusi rablással együtt vizsgálja a bűncselekményt, feltételezésük szerint azonos lehet az elkövető.

Májusban az egyik támadás során egy 17 éves lányt meg is erőszakoltak.

A Mall Washington fő látványossága. Bár a jellemzően elszegényedett feketék lakta főváros a hetvenes-nyolcvanas években az USA legerőszakosabb városa volt, a Mall abban az időben is biztonságosnak számított. Most azonban egyre gyakoribbak a támadások.

Ez indokolta a bűnügyi vészhelyzet kihirdetését is. A vészhelyzeti szabályozás alapján a rendőrkapitány szabadabban gazdálkodhat beosztottjai munkaidejével és megerősítheti egyes körzetek védelmét.

A rendőrség emellett a Mallra látogató turisták segítségét is kéri a bűnözök elleni harchoz, írja az AP. "Legyenek a szemünk és a fülünk. Legyenek éberek" - üzente a turistáknak a washingtoni rendőrség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!