Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bűnügyi vészhelyzet Washingtonban

2006.07.13. 09:01
Rohamos tempóban nő az erőszakos bűncselekmények száma Washingtonban. Mivel az elmúlt egy hónapban 13 gyilkosság történt, a rendőrfőnök vészhelyzetet hirdetett.

Bűnügyi vészhelyzetet hirdetett az Egyesült Államok fővárosának rendőrfőnöke, jelentette az AP. Washingtonban az elmúlt egy hónapban tizenhárom gyilkosságot követtek el, 14 százalékkal nőtt a rablások, 18 százalékkal a fegyveres támadások száma.

A legutóbbi gyilkosság vasárnap történt, egy brit politikai aktivista, Alan Senitt torkát Georgetownban vágták el, miután társág meg akarták erőszakolni. Kedd este Washington főterén, a Mallon támadtak fegyverrel két texasi turistára. A városi rendőrség most három májusi rablással együtt vizsgálja a bűncselekményt, feltételezésük szerint azonos lehet az elkövető.

Májusban az egyik támadás során egy 17 éves lányt meg is erőszakoltak.

A Mall Washington fő látványossága. Bár a jellemzően elszegényedett feketék lakta főváros a hetvenes-nyolcvanas években az USA legerőszakosabb városa volt, a Mall abban az időben is biztonságosnak számított. Most azonban egyre gyakoribbak a támadások.

Ez indokolta a bűnügyi vészhelyzet kihirdetését is. A vészhelyzeti szabályozás alapján a rendőrkapitány szabadabban gazdálkodhat beosztottjai munkaidejével és megerősítheti egyes körzetek védelmét.

A rendőrség emellett a Mallra látogató turisták segítségét is kéri a bűnözök elleni harchoz, írja az AP. "Legyenek a szemünk és a fülünk. Legyenek éberek" - üzente a turistáknak a washingtoni rendőrség.