Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Felmentették és lefokozták Csák Márton parancsnokot

2002.05.06. 14:11
Jogerősen felmentette Csák Mártont a folytatólagosan elkövetett szolgálati visszaélés vétsége és a szolgálati közeg elleni erőszak bűntette miatt emelt vádak alól a Legfelsőbb Bíróság. A Sínai-félszigeten tevékenykedő Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők magyar kontingensének volt parancsnokát ugyanakkor lefokozták.
Csák Márton nem követett el szolgálati visszaélést azzal, hogy arra kérte alárendeltjeit, saját látogató-fogadási keretük terhére fogadják az ő vendégeit, hiszen ebből a parancsnoknak előnye nem származott, ez ellen a beosztottak nem emeltek kifogást, és mindennek célja a kontingens kapcsolatainak ápolása volt - állapította meg a Legfelsőbb Bíróság (LB).

Szolgálati közeg elleni erőszak nem bizonyítható

A bíróság szerint nem volt kellően bizonyítékokkal alátámasztva, hogy a volt parancsnok elkövette volna a szolgálati közeg elleni erőszakot. Az elsőfokú ítélet szerint mindez akkor történt, amikor Csák Márton autójával el kívánta hagyni a tábort, három rendőr beosztottja azonban feltartóztatta és ellenőrizni akarta a kocsit.

A bíró sorra vette, hogy Csák Márton a kontingens bárjában történő szeszesital-vásárlással követte el a szolgálati visszaélés vétségét, alárendeltjét más személyek előtt sértette meg súlyosan, a magánokirat-hamisítást pedig azzal követte el, hogy 13-ról 18 hónapra javította szolgálati idejét egy dokumentumon. A kontingens parancsnoka az elöljárói intézkedés elmulasztását azzal követte el, hogy elfelejtette jelenteni egyik beosztottjának fegyelemsértését, a sikkasztást pedig azzal, hogy mintegy 21 ezer forint értékben szerzett be élelmiszert raktárosa segítségével.

"A lefokozás elég súlyos büntetés"

A bíró közölte: az LB egyebek között arra figyelemmel enyhítette a vádlott büntetését, hogy a terhére megállapított cselekmények együttesen sem tekinthetők jelentősebb súlyúnak. Ugyanakkor mindezek kedvezőtlenül hatottak az adott katonai közösségben és a nemzetközi erők parancsnoksága felé. Továbbá sértették a tiszti rendfokozat tekintélyét, s az elkövetett cselekményeket nem lehet összeegyeztetni a hivatásos állományi viszonnyal, ezért Csák Márton méltatlan rendfokozatának viselésére.

A bíró közlése szerint a pénzbüntetés kiszabását azért nem tartotta szükségesnek, mert egy hivatásos katona lefokozása önmagában is jelentős súlyú. A bíróság ugyancsak enyhítő körülményként értékelte, hogy Csák Mártont fegyelmi eljárás során már felelősségre vonták és megszüntették szolgálati viszonyát, valamint azt is, hogy két évtizeden keresztül tisztességesen, példamutatóan szolgált a hadseregben.

Csák Márton már civilként sajnálja

Csák Márton az ítéletet követően újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a fegyelemsértéseket sosem tagadta, a lefokozás súlyos erkölcsi büntetés számára, de már civil emberként tekint a jövőre.

Az ügyvéd szerint a vezérkari főnök ellen is nyomozhatnának

Zeke László, Csák Márton ügyvédje az MTI-nek elmondta, hogy véleménye szerint elöljárói intézkedés elmulasztása miatt elmarasztalható lenne Fodor Lajos vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is, hiszen a büntető törvénykönyv rendelkezése szerint, ha az elöljáró elmulaszt intézkedni valakinek a büntetőjogi felelősségre vonásában, akkor bűncselekményt követ el.

Ezért az ügyvéd véleménye szerint a fegyelmi eljárás során Fodor Lajosnak feljelentést kellett volna tennie a katonai ügyészségen. - Mi természetesen nem teszünk feljelentést, de jogértelmezésem szerint a hatóságnak ezt meg kellett volna tennie - mondta Zeke László.

Csák Mártont még 2000 szeptemberében rendelték haza állományhelyéről szeszcsempészet kísérletének gyanújával. Az akkori híradások szerint a parancsnok a kontingens táborából több karton alkoholt próbált Kairóba csempészni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!