Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmentették és lefokozták Csák Márton parancsnokot

2002.05.06. 14:11
Jogerősen felmentette Csák Mártont a folytatólagosan elkövetett szolgálati visszaélés vétsége és a szolgálati közeg elleni erőszak bűntette miatt emelt vádak alól a Legfelsőbb Bíróság. A Sínai-félszigeten tevékenykedő Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők magyar kontingensének volt parancsnokát ugyanakkor lefokozták.
Csák Márton nem követett el szolgálati visszaélést azzal, hogy arra kérte alárendeltjeit, saját látogató-fogadási keretük terhére fogadják az ő vendégeit, hiszen ebből a parancsnoknak előnye nem származott, ez ellen a beosztottak nem emeltek kifogást, és mindennek célja a kontingens kapcsolatainak ápolása volt - állapította meg a Legfelsőbb Bíróság (LB).

Szolgálati közeg elleni erőszak nem bizonyítható

A bíróság szerint nem volt kellően bizonyítékokkal alátámasztva, hogy a volt parancsnok elkövette volna a szolgálati közeg elleni erőszakot. Az elsőfokú ítélet szerint mindez akkor történt, amikor Csák Márton autójával el kívánta hagyni a tábort, három rendőr beosztottja azonban feltartóztatta és ellenőrizni akarta a kocsit.

A bíró sorra vette, hogy Csák Márton a kontingens bárjában történő szeszesital-vásárlással követte el a szolgálati visszaélés vétségét, alárendeltjét más személyek előtt sértette meg súlyosan, a magánokirat-hamisítást pedig azzal követte el, hogy 13-ról 18 hónapra javította szolgálati idejét egy dokumentumon. A kontingens parancsnoka az elöljárói intézkedés elmulasztását azzal követte el, hogy elfelejtette jelenteni egyik beosztottjának fegyelemsértését, a sikkasztást pedig azzal, hogy mintegy 21 ezer forint értékben szerzett be élelmiszert raktárosa segítségével.

"A lefokozás elég súlyos büntetés"

A bíró közölte: az LB egyebek között arra figyelemmel enyhítette a vádlott büntetését, hogy a terhére megállapított cselekmények együttesen sem tekinthetők jelentősebb súlyúnak. Ugyanakkor mindezek kedvezőtlenül hatottak az adott katonai közösségben és a nemzetközi erők parancsnoksága felé. Továbbá sértették a tiszti rendfokozat tekintélyét, s az elkövetett cselekményeket nem lehet összeegyeztetni a hivatásos állományi viszonnyal, ezért Csák Márton méltatlan rendfokozatának viselésére.

A bíró közlése szerint a pénzbüntetés kiszabását azért nem tartotta szükségesnek, mert egy hivatásos katona lefokozása önmagában is jelentős súlyú. A bíróság ugyancsak enyhítő körülményként értékelte, hogy Csák Mártont fegyelmi eljárás során már felelősségre vonták és megszüntették szolgálati viszonyát, valamint azt is, hogy két évtizeden keresztül tisztességesen, példamutatóan szolgált a hadseregben.

Csák Márton már civilként sajnálja

Csák Márton az ítéletet követően újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a fegyelemsértéseket sosem tagadta, a lefokozás súlyos erkölcsi büntetés számára, de már civil emberként tekint a jövőre.

Az ügyvéd szerint a vezérkari főnök ellen is nyomozhatnának

Zeke László, Csák Márton ügyvédje az MTI-nek elmondta, hogy véleménye szerint elöljárói intézkedés elmulasztása miatt elmarasztalható lenne Fodor Lajos vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is, hiszen a büntető törvénykönyv rendelkezése szerint, ha az elöljáró elmulaszt intézkedni valakinek a büntetőjogi felelősségre vonásában, akkor bűncselekményt követ el.

Ezért az ügyvéd véleménye szerint a fegyelmi eljárás során Fodor Lajosnak feljelentést kellett volna tennie a katonai ügyészségen. - Mi természetesen nem teszünk feljelentést, de jogértelmezésem szerint a hatóságnak ezt meg kellett volna tennie - mondta Zeke László.

Csák Mártont még 2000 szeptemberében rendelték haza állományhelyéről szeszcsempészet kísérletének gyanújával. Az akkori híradások szerint a parancsnok a kontingens táborából több karton alkoholt próbált Kairóba csempészni.