Erzsébet
1 °C
4 °C

Nincs magyarázat a csákvári családirtásra

2002.08.07. 10:24
Alapos gyanúként felmerült a féltékenység, de értesülések szerint más indítéka is lehetett a csákvári családirtásnak. Ismerősei szerint a 41 éves férfi, aki súlyos tette után hétfőn délután a metró alá vetette magát, teljesen kimerült, és elvesztette józan ítélőképességét.
A falubeliek és a rendőrség továbbra is csak találgat, mi indíthatta a 41 éves matematika tanárt, hogy megfojtsa két kislányát és feleségét, majd önmagával is végezzen hétfőn délután. A férfi a gyilkosság reggelén Budapestre hajtott, az autóját a Keletinél hagyta, aztán a metró alá vetette magát. Egy csekk hátuljára írta fel, hogy mit tett.

Túl sokat dolgozott

Egykori kollégája szerint túl sokat dolgozott, egy pillanatra valami "felborulhatott" a fejében. Más feltételezések szerint féltékenység áll a történtek hátterében, esetleg, hogy feleségével elhidegültek egymástól, és a férfi nem tudta elképzelni az életet családja nélkül.

Felfoghatatlan, hogy mi történhetett Ferivel, ami erre a szörnyűségre késztette - mondta a Magyar Hírlapnak az 5200 lelkes Csákvár polgármestere, Giesz János. Tíz évig dolgoztak együtt, Giesz a helyi általános iskola igazgatóhelyetteseként még 1985-ben vette fel a betöltetlen tanári állásra a jászfényszarui férfit. D. Ferenc a gödöllői egyetemen végzett gépészmérnökként, s boldogan vállalta, hogy matematika-fizika szakos tanárrá képezze magát.

"Valami felborult a fejében"

- Feri rengeteget dolgozott, még az informatika szakot is elvégezte, meghatározó személyisége volt az iskolának - idézi fel a múltat a polgármester. - Imádta a gyerekeket, soha nem volt velük konfliktusa. A régi tanítványai a mai napig emlegetik, külön foglalkozott a gyengébb képességű gyerekekkel, rendszeresen korrepetálta őket. Két gyönyörű, tehetséges kislányát fojtotta meg, beleborzongok a történtekbe. A 15 éves nagylány a fővárosba járt középiskolába, a feleség is ott dolgozott egy bankban, naponta ingáztak. Köztiszteletben álló emberek voltak.

Amikor megvették a házukat, alig lakható állapotban volt, azt is teljesen rendbe hozták, nyugodt életre rendezkedtek be. Csak egy dologra tudok gondolni, hogy Feri túlvállalta, túlhajszolta magát, és hirtelen valami "felborult" a fejében. Dolgozott a telkén, a háza körül, és tanárként is sokat vállalt. Jó apa volt, de egyszer csak túlfeszült a húr.

Hosszú lehet a vizsgálat

A 41 éves csákvári férfi hétfő hajnalban fojtotta meg a kislányokat és feleségét. Betakargatta őket, majd a kutyákat berakta az autójába, és elvitte őket a ház közeléből. Hátrahagyva a házőrzőket a fővárosba hajtott, és a Keleti pályaudvar közelében leparkolt az autóval. Metróra szállt, a Batthyány térnél délután 15 óra körül a sínek közé ugrott. A rendőrség egy csekket talált a zsebében, amiben ez állt: megöltem a családomat, ezért követtem el öngyilkosságot. A lakáskulcsot itt és itt találják...

Nem csak a helybéliek, de a rendőrség munkatársai is csak találgatnak - írja a Magyar Hírlap. Most próbálják feltérképezni a család egykori életét, kezdődnek a kihallgatások, és megkeresik a falubélieket, D. Ferenc Csákváron élő özvegy édesanyját, valamint az Esztergomban lakó másik nagyszülőket.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, R. Szabó Ágnes elmondta, hogy egyelőre semmi értelme a vádaskodásnak, fantáziálgatásnak. Alapos gyanúként felmerült a féltékenység, de mindent bizonyítani kell. A szóvivő szerint hosszabb ideig is eltarthat a szakértők bevonásával zajló vizsgálat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?