Huba
17 °C
33 °C

Nincs magyarázat a csákvári családirtásra

2002.08.07. 10:24
Alapos gyanúként felmerült a féltékenység, de értesülések szerint más indítéka is lehetett a csákvári családirtásnak. Ismerősei szerint a 41 éves férfi, aki súlyos tette után hétfőn délután a metró alá vetette magát, teljesen kimerült, és elvesztette józan ítélőképességét.
A falubeliek és a rendőrség továbbra is csak találgat, mi indíthatta a 41 éves matematika tanárt, hogy megfojtsa két kislányát és feleségét, majd önmagával is végezzen hétfőn délután. A férfi a gyilkosság reggelén Budapestre hajtott, az autóját a Keletinél hagyta, aztán a metró alá vetette magát. Egy csekk hátuljára írta fel, hogy mit tett.

Túl sokat dolgozott

Egykori kollégája szerint túl sokat dolgozott, egy pillanatra valami "felborulhatott" a fejében. Más feltételezések szerint féltékenység áll a történtek hátterében, esetleg, hogy feleségével elhidegültek egymástól, és a férfi nem tudta elképzelni az életet családja nélkül.

Felfoghatatlan, hogy mi történhetett Ferivel, ami erre a szörnyűségre késztette - mondta a Magyar Hírlapnak az 5200 lelkes Csákvár polgármestere, Giesz János. Tíz évig dolgoztak együtt, Giesz a helyi általános iskola igazgatóhelyetteseként még 1985-ben vette fel a betöltetlen tanári állásra a jászfényszarui férfit. D. Ferenc a gödöllői egyetemen végzett gépészmérnökként, s boldogan vállalta, hogy matematika-fizika szakos tanárrá képezze magát.

"Valami felborult a fejében"

- Feri rengeteget dolgozott, még az informatika szakot is elvégezte, meghatározó személyisége volt az iskolának - idézi fel a múltat a polgármester. - Imádta a gyerekeket, soha nem volt velük konfliktusa. A régi tanítványai a mai napig emlegetik, külön foglalkozott a gyengébb képességű gyerekekkel, rendszeresen korrepetálta őket. Két gyönyörű, tehetséges kislányát fojtotta meg, beleborzongok a történtekbe. A 15 éves nagylány a fővárosba járt középiskolába, a feleség is ott dolgozott egy bankban, naponta ingáztak. Köztiszteletben álló emberek voltak.

Amikor megvették a házukat, alig lakható állapotban volt, azt is teljesen rendbe hozták, nyugodt életre rendezkedtek be. Csak egy dologra tudok gondolni, hogy Feri túlvállalta, túlhajszolta magát, és hirtelen valami "felborult" a fejében. Dolgozott a telkén, a háza körül, és tanárként is sokat vállalt. Jó apa volt, de egyszer csak túlfeszült a húr.

Hosszú lehet a vizsgálat

A 41 éves csákvári férfi hétfő hajnalban fojtotta meg a kislányokat és feleségét. Betakargatta őket, majd a kutyákat berakta az autójába, és elvitte őket a ház közeléből. Hátrahagyva a házőrzőket a fővárosba hajtott, és a Keleti pályaudvar közelében leparkolt az autóval. Metróra szállt, a Batthyány térnél délután 15 óra körül a sínek közé ugrott. A rendőrség egy csekket talált a zsebében, amiben ez állt: megöltem a családomat, ezért követtem el öngyilkosságot. A lakáskulcsot itt és itt találják...

Nem csak a helybéliek, de a rendőrség munkatársai is csak találgatnak - írja a Magyar Hírlap. Most próbálják feltérképezni a család egykori életét, kezdődnek a kihallgatások, és megkeresik a falubélieket, D. Ferenc Csákváron élő özvegy édesanyját, valamint az Esztergomban lakó másik nagyszülőket.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, R. Szabó Ágnes elmondta, hogy egyelőre semmi értelme a vádaskodásnak, fantáziálgatásnak. Alapos gyanúként felmerült a féltékenység, de mindent bizonyítani kell. A szóvivő szerint hosszabb ideig is eltarthat a szakértők bevonásával zajló vizsgálat.