Piroska
3 °C
3 °C

Életfogytiglan a családi leszámolásért

2002.05.07. 16:36
Különös kegyetlenséggel, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden jogerősen életfogytiglani, illetve 14 éves szabadságvesztést szabott ki két tettesnek, felbujtóként 11 évet az áldozat volt feleségének és bűnsegédként 5 évet a nő élettársának.
A vád szerint 1998. január 13-án a fővárosban Greskó Zsolt elsőrendű vádlott és az akkor még fiatalkorú B. Zoltán másodrendű vádlott Tóth Tímea harmadrendű vádlott ajánlatára félmillió forintért brutálisan agyonverte a volt férjet.

Az LB a Fővárosi Bíróság tavaly novemberben kihirdetett elsőfokú ítéletét annyiban változtatta meg, hogy Greskó 15 éves szabadságvesztését életfogytiglanra súlyosbította azzal, hogy leghamarabb 15 év múlva bocsátható feltételes szabadlábra, B. Zoltán 12 éves fegyházbüntetését pedig 14 évre emelte.

Az LB szóbeli indoklása szerint a két vádlott különösen nagy szenvedéseket okozott áldozatának. A tényállás szerint a Tóth Tímea és az áldozat házassága 1996 novemberében véglegesen megromlott, elhatározták a válást, s abban is megállapodtak, hogy közös gyermekük a férfinál marad.

Visszaszerezte kisfiát, ezért kellett meghalnia

Az asszony 1997 júliusától élt együtt a negyedrendű vádlottal, szeptemberben pedig ismeretlen helyre vitte az addig férje felügyelete alatt lévő gyermeket. Tartózkodási helyét még a bontóperes ügyben eljáró polgári bíróságon is titokban tartotta az asszony. Az apa azonban 1997 decemberében erőszakkal visszaszerezte fiát.

Tóth Timea ebbe nem tudott belenyugodni, és félmillió forintot ajánlott fel Greskónak, illetve B. Zoltánnak férje megöléséért. Ekkor jelen volt a nő akkori élettársa, a negyedrendű vádlott is.

Baseball ütővel verték agyon Greskó és fiatalkorú társa 1998. január 13-án kifigyelték a férfit, amikor óvodába vitte fiát, majd erőszakkal egy autóba kényszerítették, és a XVII. kerület elhagyatott részébe mentek. A helyszínen először B. Zoltán ütötte fejbe egy baseball ütővel a szerencsétlen férfit, majd a még rángatózó testet összekötözték, fejére és lábára zsákot húztak és Greskó ekkor újabb erőteljes ütéseket mért az áldozat fejére. A bántalmazás következtében a férfi rövid időn belül meghalt.

A gyilkosság után a két férfi felkereste a nőt, aki azonban közölte, hogy jelenleg nincs pénze, és elfogásukig sem fizette ki a tetteseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!