Valér
2 °C
8 °C

Százmilliós hitelezési csalás bankok ellen

2003.01.20. 10:44
Rekordösszegű, több százmilliós csalást követett el bankok kárára egy bűnözői csoport - adta hírül a Magyar Hírlap. A banda egyik tagja egymaga 400 millióval károsított meg több pénzintézetet, majd külföldre szökött. A Magyar Hírlap bankároktól úgy értesült, hogy ingatlanfedezettel vettek fel kölcsönöket a csalók.
A BRFK rekorderként tartja számon annak a bűnözői csoportnak a tagjait, akik több banktól sok százmillió forint hitelt vettek fel jogosulatlanul. A Magyar Hírlap rendőrségi forrásokból megtudta, hogy az egyik gyanúsított, egy 38 éves férfi külföldre szökött a felelősségre vonás elől.

A napilap informáci szerint Koltai Gáborról van szó, akinek a körözését másfél hónapja rendelték el. A fiatalember hamis adatokkal egymaga mintegy 400 millió forintot csalt ki a pénzintézetektől.

A bankszövetség szerint a védekezéshez közös, a csalókról készített adatbázisra lenne szükség, létrehozásának azonban jogi akadályai vannak.

Történelem

A kereskedelmi bankok megalapításakor, a 90-es évek elején a legtöbb fejfájást a klasszikus hitelezési csalások okozták, amikor eltűnt a fedezet és a hitelt felvevő cég, de megmaradt a bukott hitel. Összességében milliárdos kár keletkezett, amelyet részben a bankkonszolidáció simított el.

Később az értékpapírpiac lett a fehérgalléros bűnözők kedvelt terepe, ahol a befektetési üzletágban elkövetett csalásokkal okoztak több százmilliós kárt, majd a fizetési kártyák terjedésével újabb lehetőség kínálkozott.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft