Gerzson
-3 °C
2 °C

Csalással gyanúsított afrikaiak

2001.11.26. 13:35
Négy afrikai férfit gyanúsít a rendőrség azzal, hogy különböző trükkös módszerekkel több tízezer dollárt csaltak ki hiszékeny üzletemberekből. A gyanúsítottak azt állították: pénzüket feketére festették, hogy áthozzák a határon, de nincs pénzük a mosófolyadékra, aminek literje 37.500 dollár.
Négy afrikait helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság; a férfiakat a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy különböző trükkös módszerekkel több tízezer dollárt csaltak ki hiszékeny üzletemberekből - hangzott el az ORFK sajtótájékoztatóján hétfőn a fővárosban. Ferenczi László vezérőrnagy, az ORFK bűnügyi főigazgatója az esetet ismertetve elmondta: a bűncselekmények elkövetői a sértetteknek busás haszonnal kecsegtető üzleti ajánlatokat tettek, mint például ingatlanvásárlást és élelmiszer-kivitelt.

Feketére festett dollárok

Az ügy gyanúsítottjai arra hivatkoztak: a kivitelezéshez nincs saját tőkéjük; vagyis van, de a pénzt Afrikából hozzák be, s ezért biztonsági okokból az amerikai dollárokat feketére festették. A leendő üzleti partnereket a gyanúsítottak arra kérték, hogy adjanak nekik előleget a pénz "mosásához" szükséges különleges folyadék vásárlására.

A pénzmosó anyag literjéért 37.500 dollárt fizettek az üzlettársak, de a gyanúsítottak két alkalommal szándékosan eltörték a palackokat, hogy újból fizetésre bírják a kiválasztott üzletembereket. A bűnügyi főigazgató szólt arról, hogy a rendőrségnek jelenleg három ilyen "fekete pénzes" ügyről van tudomása: az elsőben német, a másodikban egy Magyarországon élő vietnami üzletembert károsítottak meg, míg a harmadik meghiúsult esetben a kiszemelt áldozat két miskolci férfi volt, de őket nem tudták rászedni.

Drágult a mosófolyadék

Az utolsó esetben a miskolci vállalkozók faxot kaptak Dél-Afrikából, amelyben azt közlik velük: 15 millió dollárt szeretnének befektetni Magyarországon, ehhez üzleti partnereket keresnek. A két vállalkozó kiutazott Dél-Afrikába, ahol nekik is előadták a biztonsági okok miatt feketére festett pénz történetét, azonban a hígító folyadékért már 270 ezer dollárt kértek a csalók. Az üzlet meghiúsult, mivel a magyaroknál nem volt elegendő pénz, így hazautaztak.

A vezérőrnagy kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg még vizsgálják: a gyanúsítottak honnan, miként és hogyan választották ki azokat a személyeket, akiket végül rávettek az üzletre. Az ügyben három nigériai és egy ghánai férfit helyezett a bíróság előzetes letartóztatásba, a kárérték pedig meghaladja a több tízezer dollárt.