Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Eltűntek a makói gyilkosság tanúi

2007.02.06. 16:54
A magyarcsanádi Pénzes Henrietta tavaly nyári meggyilkolása után indított perben egyre több a furcsa ellentmondás. A tisztázó tanúk közül voltak, akik nem jelentek meg a tárgyaláson.

Két tanú is távol maradt a Pénzes Henrietta meggyilkolásával vádolt makói fiú büntetőperének keddi tárgyalásáról. A per hétfőn indult. A vádirat szerint K. András 2006. július 20-án Makótól 8 km-re, egy bozótos területre vitte Pénzes Henriettát. Ott megverte, megerőszakolta, lelocsolta benzinnel, és meggyújtotta. A fiatal lány három héttel később belehalt sérüléseibe.

A hiányzó tanúk egyike az áldozat barátnője volt, aki nem jelezte a bíróságnak távolmaradása okát. Ugyancsak indoklás nélkül maradt távol az a benzinkutas is, aki tavaly július 20-án kora reggel Makón üzemanyagot adott el a vádlottnak. Ott voltak viszont a meggyilkolt lány szülei, akiket zárt ajtók mögött hallgatott meg a bíróság.


K. András a vádlottak padján

A nyilvános tárgyalás annak a házaspárnak és egy gazdálkodó ismerősüknek a meghallgatásával kezdődött, akik a szörnyű bűncselekmény reggelén 1 kilométernyire lehettek a tett színhelyétől, Makó határában. Hozzájuk vánszorgott el a súlyos égési sérüléseket szenvedett lány, hogy a segítségüket kérje. Ők mentőt hívtak és próbáltak segíteni neki.

A házaspár szerint a lány először tettesekről beszélt, de később határozottan állította, hogy egyetlen elkövetője van a bűncselekménynek. Mint mondták, az áldozat nem tudta megmondani támadója nevét, de azt állította, hogy cigányfiú volt.

A tanúként beidézett rendőrorvos, aki július 21-én megvizsgálta a vádlottat, miután azt őrizetbe vették, elmondta, hogy a tizenéves fiú testén több helyen is karmolási és ütési nyomokat látott. Ezeket a sérüléseket nagy valószínűséggel a megerőszakolt lány okozta, védekezés közben.

A vádirat szerint

A 18 esztendős lány Makón töltötte a július 19-éről 20-ára virradó éjszakát barátjával, aki hajnali négy óra tájban elment pecázni, és arra kérte a vádlottat, hogy kísérje el a lányt a buszmegállóhoz. K. András ezután a kerékpárral a bűncselekmény későbbi helyszínére, Makó külterületére vitte az áldozatot, ahol rátámadt, legalább egyszer úgy megütötte, hogy azzal vérző sérülést okozott neki, majd megerőszakolta.

Annak érdekében, hogy a sértett ne tudjon a helyszínről elmenni, rendkívül szorosan megkötözte, a száját betömte. Majd visszament Makóra, elkérte egy ismerőse robogóját és egy benzinkútnál másfél liter benzint vásárolt. Visszatérve a helyszínre a benzint a megkötözött lányra öntötte, öngyújtójával meggyújtotta, magára hagyta, ezt megelőzően pedig magához vette a lány nyolc karikagyűrűjét és mobiltelefonját - hetvenezer forint értékben.

A lány kötelékei elégtek, Pénzes Henrietta összeszedve maradék erejét eljutott az egy kilométerre lévő hagymaföldön dolgozó emberekhez, akiknek röviden elmondta, mi történt vele; a munkások mentőt hívtak a lányhoz, aki másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett testének hatvan százalékán. A mentők az egyik szegedi egészségügyi intézménybe, majd életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel a fővárosi Szent István Kórház Égési Centrumába szállították. Pénzes Henrietta tavaly augusztus 10-én belehalt dérüléseibe.

A rendőrség a bűncselekmény után egy nappal elrendelte egy 15 éves fiú előzetes letartóztatását. K. András kezdetben élt a vallomás megtagadásának lehetőségével, pár nappal később azonban beszélt a nyomozóknak. Októberben teljes körű vallomást tett és bevallotta tettét, szavai szerint el akart titkolni valamit, és hogy ez ne kerüljön nyilvánosságra, rá akart ijeszteni az áldozatra. Emiatt locsolta le benzinnel és tartott a lány közelébe egy öngyújtót, de nem számolt a belobbanó benzingőzzel és így következett be a tragédia.

Az ügyészség tavaly decemberben készítette el a vádiratot, amelyben aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, erőszakos közösülés és kifosztás bűntettével vádolják a fiatalkorú fiút. Amennyiben a bíróság elfogadja a vádiratban foglalt tényállást, a tizenhatodik életévét a tett elkövetésekor még be nem töltött fiút halmazati büntetésként 15 év szabadságvesztéssel is sújthatják. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?