Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Száznégy sírt rongált meg a vihar Csányban

2008.04.08. 20:39
Az önkormányzatnak nincs pénze arra, hogy segítsen heléyreállítani a csányi temetőben pusztító vihar romjait. A településen korábban tomboló forgószél öt perc alatt okozott 40 milliós kárt.
A felmérés szerint 104 sírt rongált meg és mintegy 40 millió forintnyi kárt okozott a Heves megyei Csány temetőjére lecsapó vihar - tájékoztatta kedden az MTI-t a község polgármestere. A szabályos tornádószerűen pusztító, tölcsér alakú forgószél 20 méteres sávban "hűtőszekrény nagyságú" betontömböket emelt fel és vágott földhöz hétfőn a faluszéli temetőben - közölte Morvai István. Mint elmondta: a vihar mindössze 5 perc alatt söpört végig a községen. A forgószelet jégeső, illetve hóvihar kísérte. A temetőn kívül viszont nem keletkeztek jelentősebb károk, csupán két-három házról sodort le néhány tetőcserepet a forgószél széle - idézte fel a történeteket a polgármester. Arról is szólt, hogy a kár értéke megegyezik a 2300 lakosú község szociális kiadásainak éves összegével. Ugyanakkor síremlékek károsodása esetén vis maior támogatást sem igényelhet a település. Ebben a helyzetben az önkormányzat nem tud anyagi segítséget nyújtani a megrongálódott síremlékek helyreállításához - mondta Morvai István.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?