Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Eszükbe se jutott havat lapátolni

2006.02.02. 13:25
A dél-lengyelországi Chorzów nemzetközi kiállítási csarnokának üzemeltetője évekkel ezelőtt kártérítést követelt biztosítójától, arra hivatkozva, hogy 2002 kemény telén megrongálódott a létesítmény tetőzete a hó súlyától. A biztosítót beperelő tulajdonos úgy érvelt, hogy semmiféle törvény sem kötelezi őt a tetőn lévő hó letakarítására. A bíróság neki adott igazat.

Egy lengyel bíróság olyan ítéletet hozott tavaly novemberben a minap beomlott katowice-chorzówi kiállítási csarnok tulajdonosának és egy biztosítónak a perében, hogy a csarnok üzemeltetője nem köteles eltakarítani a havat az építmény tetőszerkezetéről - közölte csütörtökön a lengyel sajtó. Pawel Wilkoszewski, a lengyel igazságügyi miniszter helyettese megerősítette a lapok közlését, és a "megdöbbentő ítélet" utólagos kivizsgálását helyezte kilátásba.

2002-ben is megrongálódott

Az említett perben a dél-lengyelországi Chorzów nemzetközi kiállítási csarnokának tulajdonosa és egyben üzemeltetője, a Miedzynarodowe Targi Katowickie kártérítést követelt biztosítójától, arra hivatkozva, hogy 2002 kemény telén megrongálódott a létesítmény tetőzete az ott felhalmozódott hó súlyától. A biztosító visszautasította a követelést, mondván, hogy a rongálódás az üzemeltető hibájából következett be, mivel nem takaríttatta le a havat a tetőről.

A bíróság azonban a csarnok üzemeltetőjének adott igazat a múlt év novemberében hozott ítéletében. Az üzemeltető tulajdonos úgy érvelt, hogy semmiféle törvény sem kötelezi őt a tetőn lévő hó letakarítására. A bíró helyt adott érvelésének, és a kártérítés kifizetésére kötelezte a biztosítót.

Vastag fagyott hóréteg

A katowice-chorzówi kiállítási csarnok nemzetközi postagalamb-kiállítás helyszíne volt a múlt szombaton, amikor beomlott az épület tetőzete, 63 ember halálát és 170 személy sérülését okozva. A még kezdetén tartó vizsgálat már eddig is számos hanyagságot állapított meg a csarnok tulajdonosának-üzemeltetőjének részéről. "Az ügyészség megállapította, hogy az építményben számos hiányosság volt, de azt még nem tudjuk megmondani, hogy e hiányosságoknak közük volt-e a szerencsétlenséghez" - mondta csütörtökön a katowicei ügyészség szóvivője.

A napokban kiállításszervező cég hanyagságára utaló jelekre bukkant a katowicei ügyészség. Az eddigi ismeretek szerint csak a tetőszerkezet peremét tisztították meg a vastag hórétegtől, a tető középső részén 2500 tonnányi vastag jégréteg keletkezett. A csarnok tervezője a tragédia után öngyilkosságot kísérelt meg. A korábbi hírekkel ellentétben nem 65, hanem 63 áldozata van a balesetnek. Szerdán megtalálták a tragédia egyetlen magyar áldozatának a holttestét.