Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Klórsavval fenyegetőznek a munkások

2008.03.15. 11:18
A Meuse folyó megmérgezésével fenyegetőznek egy bezárásra ítélt francia csavargyár munkásai, ha nem tárgyalnak velük a kártérítési igényükről.

A franciaországi Dinant város közelében fekvő csavargyár munkásai azzal fenyegetőztek, hogy az üzem udvarán álló hatalmas klórsavas hordó tartalmát a folyóba ürítik. Ezzel szakértők szerint a Meuse egész további szakaszát megmérgezhetik, és rendkívül súlyos környezeti károkat okozhathatnak.

Kártérítést követelnek

A fenyegetésre azután került sor, hogy a bíróság február 7-én bezáratta a csavargyárat, amit az ötven munkás azonnal megszállt. Mivel szerintük az üzem hozzá nem értő vezetése vitte csődbe a vállalkozást, a munkahelyük elvesztése miatt fejenként 50 ezer eurós (13 millió forintos) kártérítést követelnek.

A bezárás óta eltelt öt hét alatt viszont senki sem volt hajlandó érdemben tárgyalni velük. Pénteken és szombaton is csak azért látogatott el a gyárba Dinant polgármestere és egy belga illetékes, mert a Meuse megmérgezésével fenyegettek. Megállapodni most sem sikerült, ezért a munkások azt kijelentették: keddig hajlandóak várni, de tovább nem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!