Gusztáv
-4 °C
1 °C

Halottnak nyilvánították az élő csecsemőket

2004.01.16. 12:20
Két koraszülött csecsemőt halottnak nyilvánítottak a romániai Ploiesti város kórházának szülészetén, majd több hét múlva értesítették a szülőket, hogy vigyék haza - mégiscsak élő - gyermeküket.
A pénteki román lapok szerint az egyik újszülött édesanyja, Ramona Ioanita szeptember 15-én hozta világra koraszülött gyermekét, akinek a súlya mindössze 980 gramm volt. A másik anya, Cristina Czuli szeptember 24-én szülte meg - ugyancsak túl korán - mindössze 900 grammos csecsemőjét. A szülés után mindkettőjükkel közölték, hogy az újszülöttek rögtön meghaltak. A két család azonban két nappal ezelőtt értesítést kapott a rendőrségtől, hogy sürgősen vegye át a kórházban lévő, immár több hónapos gyermekeket.

A két halottnak nyilvánított, valójában életben lévő újszülöttre az Alin Stanescu minisztériumi tanácsadó vezette ellenőrző bizottság bukkant rá. A ploiesti-i szülészeten ugyanis tizenkét elhagyott csecsemőt tartanak nyilván, a róluk szóló dokumentumokból derült ki, hogy kettőnek a szüleit ismerik.

Az ügy hátterének kivizsgálására külön nyomozócsoportot hoztak létre. Daniel Ghita törvényszéki ügyész a sajtónak elmondta: a felmerült vádak között csalás, hivatali mulasztás és akár emberkereskedelem is szerepelhet. Ovidiu Brinzan egészségügyi miniszter kijelentette: kész a szülészet teljes személyzetét elbocsátani, ha bebizonyosodik, hogy az felelős a történtekért.

Az eset után az egyik televíziós híradóban megszólalt egy prahovai nő, aki azt állítja: tizenhat év után tudta meg, hogy egykor halottnak nyilvánított gyermekét ma egy másik család neveli.