Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Pályázat Csecsenföld új nemzeti jelképeire

2001.11.05. 11:03
A Moszkva-barát csecsen vezetés pályázatot írt ki Csecsenföld új nemzeti szimbólumainak megalkotására, a szakadárok jelképeivel szemben. A munkáért felelős konzultációs tanács szerint a pályázatok az ország egész területéről érkeznek. Múlt évben új orosz jelképek születtek, ezek egyfajta időn túlmutató történelmi egységet tükröznek.

Pályázatot írt ki - a szakadárok jelképei ellen - Csecsenföld új nemzeti szimbólumainak, a zászlónak, a címernek és a himnusznak a megalkotására a Moszkva-barát csecsen vezetés mellett működő konzultációs tanács.

A csecsen nem rabló, hanem harcos nép

Az orosz Interfax hírügynökség hétfői jelentése szerint az új csecsen himnusz valószínűleg orosz szövegű lesz, mivel ez a köztársaság hivatalos állami nyelve. Said Zsamaldajev, a tanács elnöke úgy nyilatkozott, hogy a himnusznak tanúbizonyságot kell adnia a csecsenek gazdag történelméről, és ki kell fejeznie, hogy a csecsen nem rabló, hanem harcos nép.

Érkeznek a pályázatok, dolgoznak az új alkotmányon

Az új zászló és címer valószínűleg az egykori csecsen-ingus autonóm szovjet köztársaság szimbólumainak "átdolgozott" változata lesz. Egyelőre nem tudni, hogy mikor születik döntés az új nemzeti jelképekről, mert Zsamaldajev szerint a köztársaság egész területéről érkeznek a pályázatok. A konzultatív tanács vezetője beszámolt arról is, hogy folynak az előkészületei az új csecsen alkotmány kidolgozásának is. Mint közölte, a kodifikációs munka során elsősorban a többi Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaság alaptörvényét tanulmányozzák.

Az időn túlmutatnak az új orosz jelképek

Oroszország múlt évben határozta el, hogy milyen jelképeket kíván ezentúl használni. A jelképeket úgy sikerült megválasztani, hogy egyfajta történelmi egységet tükröznek: az új himnusz a régi szovjet himnusz lett, az új címernek a régi cári címert választották, új zászlónak pedig a kommunista rendszer bukása után használt fehér-piros-kék trikolórt léptették elő.