Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Stodoláék, az első sorozatgyilkos cseh házaspár

2003.08.16. 11:32
Legalább nyolc személy gyilkolt meg az a cseh házaspár, amelyet a héten tartóztatott le a rendőrség. Csehország, illetve a volt Csehszlovákia történetében példa nélküli ez a sorozatgyilkosság - jelentette be szombaton Iva Marková cseh rendőrségi szóvivő.
A rendőrség szerint az eddig a kelet-csehországi Hradec Královéban élő Stodola házaspár a rablógyilkosságokat többnyire Kelet-, Közép-, és Dél-Csehországban követte el elmúlt három évben. A hatóságok eddigi ismeretei szerint nem kizárt, hogy a rovásukra írható gyilkosságok és rablások száma magasabb lesz, mert a vizsgálatok még nem fejeződtek be, s néhány esetben ők is gyanúsítottak. Marková szerint a Stodola házaspár anyagi okok miatt követte el tetteit. Ha fogytán volt pénzük, kinéztek maguknak egy megfelelő áldozatot, majd közösen meggyilkolták és kifosztották. Az áldozatok szinte minden esetben idősebb személyek voltak, akik nehezen tudtak védekezni.

"Külföldön hallottunk már gyilkoló és rabló házaspárokról, de Csehországban ez az eset egyedülálló. Ugyancsak egyedi a gyilkosságok száma is. Csehországban az eddigi rekordot egy Mrázek nevezetű egyén tartotta, akire hat személy megölését bizonyította rá a rendőrség. Mrázek azonban beteges, szexuális okokból gyilkolt, míg Stodoláék egyértelműen anyagi okok miatt, hidegvérrel" - nyilatkozta újságíróknak Jirí Vokus prágai rendőrségi szakértő.

A rendőrség 2002 őszén kezdett el érdeklődni Stodoláék iránt, amikor a kelet-csehországi Brnenec faluban meggyilkoltak és kiraboltak két idős asszonyt. Ekkor terelődött a gyanú Stodoláékra; az elmúlt majdnem egy évben a rendőrség figyelte őket, és összegyűjtötte a letartóztatásukhoz szükséges bizonyítékokat. Ha a bíróság megalapozottnak találja a vádakat, akkor a Jaroslav Stodolát (37) és Dana Stodolovát (33) életfogytiglani vagy 25 éves szabadságvesztés fenyegeti.