Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kígyót, békát akart csempészni a környezetvédő

2003.10.21. 18:45
Több száz békát és hüllőt akart poggyászában kicsempészni Ausztráliából egy brit filmproducer, többszörös díjnyertes környezetvédő. Legalábbis ezzel a váddal állították kedden bíróság elé Nyugat-Ausztrália szövetségi állam székhelyén, Perth városában.
Michael Linley producert hétfőn a perth-i nemzetközi repülőtéren tartóztatták le a vámőrök, mert több mint kétszáz élő békát és hüllőt - orvosi szkinket, gekkót -, valamint rovarokat találtak két bőröndjében.

Az ügyészség szerint a vádlott azt mondta a vámosoknak: tudja, hogy tette törvénybe ütközik. Egyelőre nem tudni, hogy milyen súlyos büntetés vár rá, ha bűnösnek találják. Linley ügyvédje, Geoffrey Vickeridge felhívta a bíróság figyelmét arra, hogy védence ismert producer, dolgozott a National Geographic médiacég számára is, és mint környezetvédő, több nemzetközi díjat nyert.

Linley-t a bíróság szabadlábra helyezte azzal a feltétellel, hogy útlevelét óvadékként letétbe helyezi, és hogy hetente háromszor jelentkezik a rendőrségen.

A nyugat-ausztráliai környezetvédelmi minisztérium szerint az állatokat egy magánszemély feljelentése alapján röntgensugaras átvilágítással fedezték fel a bőröndökben. Az állatok közül több nőstény éppen költött.