Gerzson
-3 °C
2 °C

Öt év fegyház albánok Ausztriába csempészéséért

2006.02.02. 12:41
Társtettesként, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetkezetben elkövetett embercsempészet miatt ítélt kilenc embercsempészt szigorú büntetésre jogerősen a Vas Megyei Bíróság. A magyar határőrök 2003. október 28-án fogtak el két embercsempészt, később pedig az egész szervezetet sikerült felgöngyölíteni.

Embercsempészet miatt jugoszlávokból és magyarokból álló bűnszövetkezet kilenc tagját ítélte el csütörtökön jogerősen a Vas Megyei Bíróság. Az első- és másodrendű vádlottat társtettesként, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetkezetben elkövetett embercsempészet és folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, valamint a beutazási és tartózkodási tilalom folytatólagos megsértésében találta bűnösnek a bíróság.

Az elsőrendű vádlott négy év tíz hónap fegyházbüntetést, a másodrendű vádlott pedig öt év fegyházbüntetést kapott. Emellett hat, illetve hét évre kiutasították őket az országból, eltiltották őket a közúti járművezetéstől, egyiküket pedig pénzbüntetéssel is sújtották. Társaik, közreműködésük mértékben, kisebb büntetéseket kaptak.

Az embercsempészek arra vállalkoztak, hogy koszovói albánokat, fejenként 1200-1500 (több mint 300 ezer forintnyi) euró fizetség ellenében, Magyarországon keresztül Ausztriába, majd onnan más európai uniós országokba juttassák el. Az albánok érvényes papírokkal érkeztek Magyarországra, Mosonmagyaróvár térségében gyülekeztek, majd innen rendszerint autóbuszokkal vitték őket a határ közelébe, hogy Kőszeg térségében a zöldhatáron át kíséreljék meg a határátlépést. A határőrök 2003. október 28-án fogták el két embercsempészt, később pedig az egész szervezetet sikerült felgöngyölíteniük.

A bíróság ítélete kitért arra, hogy az embercsempészek nagyfokú szervezettséggel dolgoztak, úgynevezett "előfutó gépkocsikat" használtak, mobiltelefonon tartották a kapcsolatot, ha pedig valakinek nem volt elég pénze kifizetni a viteldíjat, Bécsben várakozó rokonaikkal fizettettek. Több mint egy tucat eredményes akciót hajtottak végre, egészen lebukásukig.