Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Veszélyes anyag égett Csepelen

2003.12.16. 16:19
Hulladékmegsemmisítőbe akarták szállítani azokat a veszélyes anyagot tartalmazó hordókat, melyek közül az egyik felrobbant kedden reggel Csepelen. Huszonnégy embert megfigyelésre kórházba szállítottak.
Veszélyes anyag gyulladt meg rakodás közben kedden reggel egy teherautón Csepelen.

Huszonnégyen kórházban

A Péterfy Sándor utcai kórház főorvosa, Zacher Gábor elmondta: először két férfit szállítottak kórházba, őket később 16 tűzoltó és hat rendőr követte őket. Hozzátette: a mentésben részt vevő férfiak tünet- és panaszmentesek, de megfigyelésre reggelig kórházban tartják őket, mivel a meggyulladt veszélyes anyag feltehetően báriumot is tartalmazott, amelynek belélegzése később légzési nehézségeket, vagy akár bénulást is okozhat.

A lakosságot nem fenyegeti veszély

"Évek óta fémhordókban álló, eddig beazonosíthatatlan ipari anyagmaradványokat kívántak a hulladékmegsemmisítőbe szállítani, amikor a teherautó rakterében lévő egyik hordóban fizikai robbanás történt" - mondta Molnár Péter. A hordó kihasadt, tűz keletkezett, amit a kiérkező tűzoltók poroltóval eloltottak, majd megkezdték a többi, felforrósodott hordó hűtését - tette hozzá.

"Bár a keletkező gázok az erős szélben gyorsan felhígulnak, a szélirányba eső házak ablakait becsukattuk. Kiürítésre nem került sor. A legközelebbi lakóházak is több száz méterre vannak az esettől" - közölte Molnár Péter. A katasztrófavédelem vegyi felderítő csoportja a helyszínen egyelőre nem tudta beazonosítani a hordókban lévő anyagot. Feltehetően ipari fémek gyártásánál használatos anyagok, illetve olajsár keveréke gyulladt meg - mondta a szóvivő.

A fővárosi tűzoltók szóvivője kedd délután azt közölte: Csepelen a helyszíni munka befejeződött, az anyag elszállításra vár.

A hordó mozgatása okozhatta a robbanást

Arra a kérdésre, hogy környezetvédelmi, munkavédelmi vonatkozásai is lehetnek-e az esetnek, Molnár Péter annyit válaszolt: a tűzoltóság feladata a veszélyelhárítás, de a történtekről értesítették az illetékes hatóságokat.

Az MTI érdeklődésére szakemberek úgy vélekedtek: a fizikai robbanást feltételezhetően a hordók rakodása, mozgatása, esetleg vízzel érintkezése során keletkezett gázok feszítő ereje okozhatta. Egy kémia alapú detonáció a történteknél sokkal súlyosabb következményekkel is járhatott volna.