Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A coffee shopok 30 éve

2002.12.02. 18:53
Két méteres, 64 személyes vízipipával és egy új jointgyártó-gép beüzemelésével ünnepelték a hét végén Hollandiában az első coffee shop 30 évvel ezelőtti megnyitását. Az ünnepség egyben a világ legsikeresebb marihuána-kísérletének szólt: a liberális ország 30 év alatt nem változott a terroristák és a gyermekeket megrontó söpredék fészkévé.
A háromnapos Hasis és Fűfesztivál apropóját az 1972-ben megnyitott Mellow Yellow klub adta, ugyanis az akkor még "teázónak" nevezett létesítményben árultak először nyíltan marihuánát. A társadalmi nyomás és a liberális drogpolitikának köszönhetően mára az Európai Unió tagállamai és az újonnan jelentkező országok közül Hollandiában a legalacsonyabb a klasszikus értelemben vett kábítószerek élvezőinek száma (alkohol, nikotin, nyugtatók, koffein nélkül).

A kezdetek

A holland jogrend toleranciaküszöbét először 1969-ben kapargatta meg két vállalkozó kedvű fiatalember, akik kenderpalántákat árultak egy lakóhajóról Lowlands Weed társaság néven.

Az első szárazföldi üzletet ezután három évvel, 1972-ben nyitotta Wernard Bruining "teázónak" álcázva. Az amszterdami Amstel folyó partján felhúzott Mellow Yellow hat évig bírta a vendégek és a rendőrség rohamát, ám mire bezárt tucatjával nyíltak helyette újabb helyek, addigra ugyanis nem büntették a személyenként 30 gramm marihuána tartását.

Legalize!

A holland kormány 1976-ban jutott arra a felismerésre - amit egyesek azóta sem képesek felfogni -, hogy különbséget kell tenni a könnyű (fű, hasis) és a kemény (crack, heroin) drogok között. Ennek eredményeképp, ha nem is legalizálták azonnal a marihuána fogyasztását, a rendőrség ettől kezdve nem büntette a szer birtoklását 30 gramm alatti mennyiség esetén.

A helyi mozgalmárok azonban nem fogták vissza magukat addig sem: 1975-ben nyitott az első "hivatalos" coffee shop, az azóta nemzetközi hálózattá fejlődött Bulldog Amszterdam híres piroslámpás negyedében. A birodalom saját ruhamárkát futtatott be az évek során, s a hálózat tavaly összesen hétmillió vendéget szolgált ki.

Emberarcú kapitalizmus

Hollandiában mára több mint 800 coffee shop működik, az ország minden ötödik városában találni legalább egyet. Az üzletek a törvény szerint fejenként maximum 5 gramm marihuánát adhatnak el, készleteik mértéke behatárolt, nem árulhatnak alkoholt, nem szolgálhatnak ki 18 évesnél fiatalabbakat és nem is reklámozhatják magukat.

A fogyasztók elvannak, mint a befőtt, nem zargatja őket senki, és ők sem abúzálják a társadalom egyéb rétegeit. A coffee shopok tulajdonosai betegre keresik magukat az Amszterdamba özönlő turistákon, az állam pedig adó formájában veszi le a sápot a több millió dolláros forgalom után.

Tolerancia mindenek előtt

Az 52 éves Bruining szerint könnyűdrogokat ősidők óta használ az emberiség, és sosem fognak eltűnni. A Mellow Yellow extulajdonosa úgy véli, a következő 20-30 éven belül egész Európa átveszi a holland szabályozási rendszert. "A tolerancia alapja, hogy senki nem zavarja mások köreit." A kannabiszfogyasztás nem veszélytelen, de nem is veszélyesebb, mint a dohány vagy az alkohol, állítja a Holland Addiktológiai Társaság. A holland kormány a 80-as évektől kezdve a heroinfüggőség visszaszorítására koncentrálja drogprevenciós forrásait, a marihuána, pedig, ha formálisan illegalitásban is, de megtűrt tudatmódosító szer maradt.