Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

A coffee shopok 30 éve

2002.12.02. 18:53
Két méteres, 64 személyes vízipipával és egy új jointgyártó-gép beüzemelésével ünnepelték a hét végén Hollandiában az első coffee shop 30 évvel ezelőtti megnyitását. Az ünnepség egyben a világ legsikeresebb marihuána-kísérletének szólt: a liberális ország 30 év alatt nem változott a terroristák és a gyermekeket megrontó söpredék fészkévé.
A háromnapos Hasis és Fűfesztivál apropóját az 1972-ben megnyitott Mellow Yellow klub adta, ugyanis az akkor még "teázónak" nevezett létesítményben árultak először nyíltan marihuánát. A társadalmi nyomás és a liberális drogpolitikának köszönhetően mára az Európai Unió tagállamai és az újonnan jelentkező országok közül Hollandiában a legalacsonyabb a klasszikus értelemben vett kábítószerek élvezőinek száma (alkohol, nikotin, nyugtatók, koffein nélkül).

A kezdetek

A holland jogrend toleranciaküszöbét először 1969-ben kapargatta meg két vállalkozó kedvű fiatalember, akik kenderpalántákat árultak egy lakóhajóról Lowlands Weed társaság néven.

Az első szárazföldi üzletet ezután három évvel, 1972-ben nyitotta Wernard Bruining "teázónak" álcázva. Az amszterdami Amstel folyó partján felhúzott Mellow Yellow hat évig bírta a vendégek és a rendőrség rohamát, ám mire bezárt tucatjával nyíltak helyette újabb helyek, addigra ugyanis nem büntették a személyenként 30 gramm marihuána tartását.

Legalize!

A holland kormány 1976-ban jutott arra a felismerésre - amit egyesek azóta sem képesek felfogni -, hogy különbséget kell tenni a könnyű (fű, hasis) és a kemény (crack, heroin) drogok között. Ennek eredményeképp, ha nem is legalizálták azonnal a marihuána fogyasztását, a rendőrség ettől kezdve nem büntette a szer birtoklását 30 gramm alatti mennyiség esetén.

A helyi mozgalmárok azonban nem fogták vissza magukat addig sem: 1975-ben nyitott az első "hivatalos" coffee shop, az azóta nemzetközi hálózattá fejlődött Bulldog Amszterdam híres piroslámpás negyedében. A birodalom saját ruhamárkát futtatott be az évek során, s a hálózat tavaly összesen hétmillió vendéget szolgált ki.

Emberarcú kapitalizmus

Hollandiában mára több mint 800 coffee shop működik, az ország minden ötödik városában találni legalább egyet. Az üzletek a törvény szerint fejenként maximum 5 gramm marihuánát adhatnak el, készleteik mértéke behatárolt, nem árulhatnak alkoholt, nem szolgálhatnak ki 18 évesnél fiatalabbakat és nem is reklámozhatják magukat.

A fogyasztók elvannak, mint a befőtt, nem zargatja őket senki, és ők sem abúzálják a társadalom egyéb rétegeit. A coffee shopok tulajdonosai betegre keresik magukat az Amszterdamba özönlő turistákon, az állam pedig adó formájában veszi le a sápot a több millió dolláros forgalom után.

Tolerancia mindenek előtt

Az 52 éves Bruining szerint könnyűdrogokat ősidők óta használ az emberiség, és sosem fognak eltűnni. A Mellow Yellow extulajdonosa úgy véli, a következő 20-30 éven belül egész Európa átveszi a holland szabályozási rendszert. "A tolerancia alapja, hogy senki nem zavarja mások köreit." A kannabiszfogyasztás nem veszélytelen, de nem is veszélyesebb, mint a dohány vagy az alkohol, állítja a Holland Addiktológiai Társaság. A holland kormány a 80-as évektől kezdve a heroinfüggőség visszaszorítására koncentrálja drogprevenciós forrásait, a marihuána, pedig, ha formálisan illegalitásban is, de megtűrt tudatmódosító szer maradt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!