Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kiműveli a gyilkosokat a Helyszínelők

2006.02.10. 17:32
Klórral szétroncsolt DNS-nyomok, elégetett ruhák és eltüntetett gyilkos fegyverek nehezítik az amerikai rendőrök dolgát a CBS népszerű sorozatának, a Helyszínelőknek az indulása óta. Szerencséjükre, a gyilkosok nagy része "elég hülye".

Amikor Tammy Klein helyszínelő nyolc éve munkába állt, még egy rendőr sem hallott olyasmiről, hogy egy gyilkos hipóval tisztította volna fel maga után a véres koszt. Manapság, ha nem is mindennapos, de elterjedt módszer a bűnözők körében, hogy a hátrahagyott DNS-mintákat megsemmisítő tisztítószert használják. A Los Angeles-i rendőrök szerint erről egy tévésorozat, a CBS-en futó Helyszínelők tehet, írja a vetélytárs csatorna, az NBC híradója.

Ösztönöz és művel

Az ügyészek és a nyomozók már évek őta panaszkodnak a "Helyszinelők-hatásra". Az esküdtszékek a sorozat hatására minden piszlicsáré ügyben a sorozatban látottakhoz hasonló, szuperkütyükkel begyüjthető megdönthetetlen bizonyítékokra várnak. De a "Helyszínelők-hatás" része az is, hogy az elkövetők is egyre rafináltabbak.

A sorozat "gyakorlatilag kiképzi a gyilkosokat. Néha az az érzésem, hogy ösztönzi is őket" - nyilatkozta az NBC-nek Ray Peavy, a Los Angeles-i rendőrség gyikossági osztályának vezetője.

A jéggel nem számolt

Egy ohiói kettős gyilkosság elkövetője is Helyszinelők-rajongó. A nyomozók szerint elképesztő erőfeszítéseket tett, hogy a sorozatban látottakhoz hasonlóan eltüntesse a nyomokat. A vért hipóval mosta fel, autója belsejét pokrócokkal borította, nehogy nyomot hagyjon a később elégetett ruháján maradt vér. A gyilkos fegyvert is megpróbálta eltüntetni. Pechére a kinézett tó be volt fagyva, így a feszítővas a jégen koppant.

Az ohiói vádlott, Jermaine "Mániákus" McKinney egy anyát és a lányát ölte meg.

Az ohiói Trumbull megyei ügyész szerint amúgy is emelkedőben van azoknak a gyilkosságoknak a száma, amikor a tettes elégeti ruháit és megsemmisíti a bizonyítékokat.

Hülye gyilkosok

A rendőrök szerint a sorozat főleg az előre eltervezett gyilkosságok elkövetőinek kedvez, jellemzően a műveltebb néprétegekből kikerülő gyilkosok hasznosítják az onnan szerzett tudást. A hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságoknál a tettesnek általában nem jutnak eszébe a sorozatból elleshető trükkök.

"A gyilkosok többsége nem egy nagy észlény, nem tesz előkészületeket. Így a Helyszínelők összességében nem ront a helyzeten" - vélekedett Lary Pozner, a Védőügyvédek Nemzeti Szövetségének elnöke. Ezt Tammy Klein is elismerte. Bár szerinte az elkövetők egyre ügyesebbek, a gyilkosságok nagy részét "bandatagok követik el, és a bandatagok nagy része elég hülye", írja az NBC.