Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elfogytak a tanúk - szabadlábon Székelyföld kiskirálya

2006.03.22. 19:54
Visszakoztak a tanúk, így már az utolsó érvényes letartóztatási parancs is hiábavalónak bizonyult Csibi István ellen. Szabadlábra helyezik ezért Romániában a rettegett hargitai vállalkozót.
Csibi István szabadlábra helyezését rendelte el szerdán a suceavai fellebbviteli bíróság, miután elfogadta a csíkszeredai vállalkozó ügyvédeinek fellebbezését az egyetlen még érvényben lévő előzetes letartóztatási parancs ellen.

A Mediafax román hírügynökségnek Mariana Stefan ügyvéd elmondta: a suceavai bíróság korábban elfogadta az ügyészek által benyújtott letartóztatási kérelmet, ők ezt megfellebbezték. Mivel ez volt az egyetlen érvényben lévő letartóztatási parancs Csibi István ellen, a romániai magyar vállalkozó elhagyhatta a botosani-i börtönt.

Mi történt a pénzügyőrökkel?

Csibi Istvánt 2004 decemberében tartóztatták le szervezett bűnözés vádjával. Eszerint olyan hálózatot épített ki, amely gyakorlatilag egész Hargita megyét ellenőrzés alatt tartotta. A korábbi vizsgálatokból kiderült: Csibinek segítségére voltak helyi ügyészek, rendőrök, akárcsak a pénzügyi hivatal egyes vezetői. A vád szerint Csibi négymilliárd lej értékben vesztegette meg a pénzügyőrség vezetőit, akik ennek fejében nem végeztek vizsgálatokat cégeinél.

Az említett megyében általánosan rettegett, sokak által kiskirálynak is tartott Csibi ellen több vádpontban indítottak eljárást, így korrupció, adócsalás, emberölési kísérlet vádjával is. Ez utóbbi miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, de az ítélet nem jogerős, mivel azt megfellebbezték.

A szerdai bírósági határozat révén Csibivel együtt szabadlábra helyezték az adott ügy többi vádlottját is, köztük a Hargita megyei pénzügyőrség főfelügyelőjét és helyettesét, akiket csúszópénz elfogadásával és közérdek elleni hivatali visszaéléssel vádoltak.

Elfogytak a tanúk

Az utóbbi időben szép lassan "elfogytak" a Csibi elleni tanúvallomások, mivel mintegy húsz, korábban Csibi ellen valló tanú menet közben megváltoztatta vallomását. Dan Petru, a marosvásárhelyi ítélőtáblai ügyészség vezető ügyésze nemrég a sajtónak adott nyilatkozatában közölte: a Csibi ellen összeállított korrupciós dossziék ügyében eljáró egyik rendőrtiszt arról tájékoztatta, hogy a tanúk többsége fenyegetés miatt állt el korábbi vallomásától.

Legtöbben a csíkszeredai üzletember által elkövetett, és a korrupcióellenes ügyosztály révén felgöngyölített korrupció- és adócsalásgyanús esetekben vonták vissza nyilatkozatukat. Az ügyész szerint Csibi emberei Csíkszeredában több személlyel felvették a kapcsolatot, akik később félelemből vagy egyéb érdekektől vezérelve elálltak vallomásuktól.

Csibi és a többi vádlott a hírek szerint szerda délután el is hagyta börtönét. A bejáratnál négy autó várta őket. Csibi állítólag csak annyit mondott, hogy Bukarestben készül sajtótájékoztatót tartani.