Klaudia
-4 °C
2 °C

Jézusnak tulajdonítják a csodás gyermekáldást

2004.08.13. 15:00
Harminhatezer tagja van Nagy-Britanniában a Gilbert Deya Egyháznak, aminek vezetője csodás gyermekáldáshoz segíti a hozzá forduló párokat. A brit egészségügy és az anglikán egyház azonban attól tart, hogy illegális örökbefogadások sorozata zajlik, aminek keretében kenyai újszülöttek kerülnek európai szülőkhöz.
"Csodababáknak" nevezik a hívők azokat a különös körülmények között világrajött gyerekeket, akik korábban gyermektelen brit párok életét teszik teljessé - a Gilbert Deya Egyház jóvoltából. A brit egészségügy és az anglikán egyház azonban attól tart, hogy nem isteni csoda, hanem illegális örökbefogadás, esetleg gyerekkereskedelem áll a szakrális köntösbe bújtatott gyermekáldás mögött - írja a BBC.

Az eddig meddőséggel küzdő, és most gyermeket nevelő párok Nagy-Britannia leggyorsabban fejlődő kisegyházának tagjai, és vezetőjüknek, a kenyai származású Gilbert Deya érseknek köszönhetik az új családtagot. A módszer a következő: a karizmatikus egyházfő újszülöttért imádkozva megáldja a gyermektelen asszonyt, majd bejelenti, hogy Jézus jóvoltából áldott állapotba került a nő. A "terhes" asszonynak ekkor Kenyába kell utaznia, ahol egy nairobi zugklinikán "világra hozhatja" a várva várt csecsemőt.

Eltérő DNS

#alt#
Fotó: gilbertdeyaministries.org.uk
Az anglikán egyház, valamint a szülészek és nőgyógyászok szervezete vizsgálatot követel az Isten ajándékának tartott furcsa gyermekszaporulattal kapcsolatban. Mint kiderült, az egyik "csodababa" DNS-e nem egyezett egyik szülőjéével sem, ráadásul a gyermek anyakönyvi kivonata is hamisítványnak bizonyult. A gyermeket végül állami gondozásba helyeztették a hatóságok. "Én hiszek a csodákban, de azt erősen kétlem, hogy teljesen eltérő DNS-sel születhet valakinek gyermeke" - nyilatkozott az üggyel kapcsolatban Monmouth püspöke. "Nagyon nehéz a dolgunk, ha az emberek csodának tulajdonítanak valamit, ami feltehetőleg közönséges bűncselekmény" - tette hozzá a püspök.

Tizenhárom baba három éven belül

Deya érsek egyháza több mint 36 ezer tagot számlál Nagy-Britanniában, és saját teplomuk is van Dél-Londonban, amit egymillió fontból építettek. Gilbert Deya a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy nincs világi magyarázat a csodabébikre, az eltérő DNS pedig nem lehet véletlen, hisz a gyermek Istentől van. A vallási vezető azt is elmesélte, hogy látott több terméketlenné vált nőt is szülni, köztük egy olyat, aki már ötven éves elmúlt és mégis három éven belül tizenhárom csodacsecsemőnek adott életet. Az érsek szerint szemmel láthatóan állapotosak voltak a nők, akik Kenyába utaztak szülni és onnan Istentől való gyermekkel karjukon tértek vissza.

A Gilbert Deya Egyháznak tizennégy helyi szervezete van Nagy-Britanniában, de Afrikában, Ázsiában és Európa más részein is vannak követői, noha az érsek már korábban is magára vonta több esetben is a hatóságok figyelmét, például egy ízben ördögűzés miatt indított ellene vizsgálatot az anglikán egyház.

"Készek bármiben hinni"

A Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Társasága osztja az anglikán egyház aggodalmait, félve attól, hogy sérülékeny és elkeseredett emberekből húzhatnak hasznot. "Ezek a gyermektelen párok gyakorlatilag készek bármiben hinni" - mondta Patrick O'Brien tanácsadó, hozzátéve, hogy az orvosi vizsgálatok szerint a Kenyába elutazott nők nem voltak állapotosak. "Ezek nem csodabébik, hanem valaki mások gyermekei, és a hatóságok feladata, hogy megtalálják a valódi szülőket." A rendőrségi nyomozás mellett az ENSZ gyermekvédelmi alapja is lépéseket tervez a kenyai gyermekkereskedelem kivizsgálására.