Piroska
3 °C
3 °C

Csókay módszerével műtötték a fejbelőtt kisfiút

2002.11.08. 14:58
Csókay András idegsebész szakorvos módszerével műtötték meg azt a hatvani kisfiút, akit az anyja lőtt fejbe kedden. Az első életmentő műtét után szerdán újabb operációra volt szükség, annak érdekében, hogy az agyban keletkezett nyomást csökkenthessék.
Csókay András, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet főorvosa az Indexnek elmondta, hogy az általa kidolgozott módszer szerint végezték el a műtétet. Az éralagutas módszer segítségével csökkenthető a károsodás az olyan súlyosabb agy- és gerincsérülteknél, ahol a fő probléma a duzzadás.

"Mint minden sérült szerv, így az agy is megduzzad. Súlyos esetben az agy a koponya belső falához préselődik, beékelődik. A nagy nyomás miatt megszűnhet a várellátás, és elhal a szerv. A műtét során a kritikus ponton a nyomó-, és nyírófeszültségek lecsökkennek, így az erek vérellátása nem szűnik meg - ismertette módszerét a súlyos agy- és gerincsérülések speciálistája.

Az agysebész szerint a hatvani kisfiú állapota továbbra is válságos: még nem esett át a kritikus időszakon. Reményre adhat okot, hogy az idő múlásával egyre nagyobb az esélye az életben maradásra.

Sokat javított a statisztikán

Csókay 1998-ban dolgozta ki módszerét, melyet azóta is eredményesen alkalmaznak a legsúlyosabb agysérülteknél az agyduzzadás csökkentésére. Míg korábban a súlyos agysérülések nyolcvan százaléka halállal végződött, az új sebészeti eljárással ezt az arányt sikerült negyvenszázalékosra csökkenteni. A főorvos szerint módszere gyerekek esetében különösen hatásos

Módszeréért nemrégiben az Idegsebészeti Világszövetség kongresszusán kitüntették, és már több nyugati és amerikai kollégája jelezte, hogy alkalmazza eljárását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!