Emőke
-4 °C
9 °C

Cukorcsempészéssel vádolnak negyven pénzügyőrt Borsodban

2005.01.03. 16:31
Százmilliós csempészetben való közreműködéssel vádol nyolcvanhárom pénzügyőrt és vállalkozót a Borsod megyei ügyészség. A negyven megvádolt pénzügyőr többsége már nem dolgozik a testületnél.

Vesztegetéssel vádolt meg pénzügyőröket és szállítási vállalkozókat, összesen 83 embert Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal, mert a vámosok kenőpénzért jogszabályellenesen engedtek át szállítmányokat a határon, közölte a megyei főügyész. A gyanúsítottak között negyven pénzügyőr van.

A magyar-szlovák határon lévő tornyosnémeti átkelőhelyen szolgálatot teljesítő vám- és pénzügyőrök közül többen a nemzetközi fuvarozáshoz szükséges engedéllyel nem rendelkező teherautókat, kamionokat léptették át pénzért a határon, mondta Boholy Zoltán. Két évvel ezelőtt mintegy 200 tonna, a 100 millió forintos értéket jócskán meghaladó édesség és cukor Magyarországra csempészéséhez járultak hozzá pénzügyőrök.

A Szlovákiából Magyarországra szállított édességet kenőpénz ellenében, fiktív tranzitáruként tüntették fel a vádlottak, ráadásul az okmányokon kevesebbet regisztráltak a valódinál. Az édességet papíron "utaztatták", a magyar-román határon lévő csengersimai átkelőn az ottani vámosok igazolást adtak ki, amely szerint az áru elhagyta az országot, noha valójában Magyarországon értékesítették, mondta a főügyész.

Hozzátette, jelenleg valamennyi vádlott szabadlábon van, korábban azonban hosszabb-rövidebb ideig harmincheten voltak előzetes letartóztatásban.

Rozsnyai Géza, a Vám és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának vezetője elmondta, hogy a megvádolt pénzügyőrök többsége már nem dolgozik a testületnél főként azért, mert megszűnt a munkahelyük a magyar-szlovák határon az uniós csatlakozást követően. Több vádlott pedig belterületi vámhivatalokhoz került.