Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Sámánok a magántemetőben

2004.04.09. 21:21
A Csömöri Sírkert az ország első magántemetőjeként alakult meg két évvel ezelőtt. A temetőipar nem hozta meg a kívánt hasznot, ezért tartós bérletbe a fővárosi temetőket gondozó Budapesti Temetkezési Intézethez került a sírkert. A cég projektvezetője újsághirdetésben keres sámánt, buddhista szerzetest és sintoista papot.
"Csömöri Sírkert a hagyományos temetési szertartások teljes körű lebonyolítása mellett ügyfelei egyedi igényeinek kiszolgálásához keres ősi magyar temetkezési szertartásokat ismerő SÁMÁNT buddhista és sintoista szertartásokban járatos BUDDHISTA SZERZETEST és SINTOISTA PAPOT, illetve bármely más felekezet szerzetesét, papját" - olvastuk a Blikk hirdetésében.

Nappali polcán tárolják

Tekintse meg képeinket!
A Csömöri Sírkert két évvel ezelőtt alakult az ország első, és talán máig egyetlen magántemetőjeként. A befektető-társaságtól 2003 novemberében került a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Rt. tízéves bérletébe a temető és a hozzá tartozó hamvasztó.

A környék még elég túlvilági. A bejárattal szemben földdepó, valamint jórészt üres földek, amelyeket az Auchan vásárolt fel, hogy ne költözhessen csömöri áruházuk mellé a konkurencia. A temető és a hamvasztó üzem azonban igazán takaros. A sírkertben eddig három urnaelhelyezés történt, azonban lehetőség van a hamvak szórására is. Ez utóbbiból jóval több volt. Furcsa divat terjed: sokan hazaviszik szeretteik hamvát, és a kertben ássák el vagy a nappali polcán tárolják. Igaz, vidéken még a hamvasztáson is megütköznek az emberek. A régi csömöri temetőben például körülbelül tíz, Budapesten hetven százalék a hamvasztásos temetések aránya.

Sokan bizarrnak tartják

Jávor Ervin, a BTI projektvezetője három évvel ezelőtt került a céghez temetőfelügyelőként. Nála elhivatottabb embert a temetési szakmában nehéz lenne találni. "Sokat tanulhatnánk a mexikóiaktól, akik kinevetik a halált. Magyarországon szemérmesen viszonyulunk a halálhoz, ezért sokan bizarrnak tartják, hogy szeretem a szakmám. Alázattal viszonyulok hozzá, nem kényszerből jöttem ide dolgozni, más lehetőségem is lett volna. Szép feladat a hozzátartozók fájdalmát enyhíteni" - mondja.

Egy temetőt nehéz nyereségesen üzemeltetni, mivel magasak a fenntartás költségei. A BTI sem nyerészkedni akart a Csömöri Sírkert bérletével. Az egy kilométerre fekvő cinkotai temető kapacitása szűkös, a Rákoskeresztúri Újköztemető krematóriumát pedig hamarosan átépítik.

A Fókusz már jelentkezett

Klikk a képre!
A temető inkább egy parkhoz hasonlít. Ezért is gondolta úgy a projektvezető, hogy itt jól elkülöníthetőek lennének a különféle hagyományok alapján eltemetett elhunytak sírjai. "Ellenszolgáltatást nem kérünk, csak közvetítőszerepet vállalunk" - mondja Jávor Ervin. A hirdetésre eddig sámán és buddhista szerzetes jelentkezett. Mivel a BTI a keleti kultúrák temetkezési szokásaiban kevésbé járatos, ezért a jelölteket szakértőkből álló zsűri előtt vizsgáztatja majd. A Fókusz már jelentkezett az első sámántemetés megfilmesítésére, az Index a sámánvizsgával is beéri.