Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szabálytalan kikötés okozhatta a vietnamiak hajóbalesetét

2005.09.01. 17:01
Gyakran előfordul, hogy a megengedett kettőnél több szállodahajót is kikötnek egymás mellé a Dunán, a Magyar Hajózási és Yacht Egylet elnöke szerint ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy kedden este baleset történt az Erzsébet hídtól nem messze.

A rendőrség még mindig nem találta meg azt az eltűnt 42 éves vietnami férfit, aki kedd este esett a Dunába. A magas vízállás miatt nem keresik búvárok a holttestet, a vizirendőrség azonban szemmel tartja a folyónak azon szakaszait, ahol valószínűsíthető a holttest felbukkanása, mondta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtósa. A csütörtökön a Lágymányosi hídnál talált holttest nem azonos a vízbe veszett viatnami férfival, tette hozzá Kormos Endre alezredes.

A szabálytalanul egymás mellé kikötött szállodahajók is okozhatták a balesetet, ami miatt feltehetőleg a Dunába fulladt a vietnami férfi, mondta el korábban az Info Rádiónak Varga István, a Magyar Hajózási és Yacht Egylet elnöke. Varga István szerint felül kellene vizsgálni ezt a kikötési gyakorlatot, mivel gyakran előfordul, hogy a megengedett kettőnél több hajót is kikötnek egymás mellé, nagyon leszűkítve így a Duna hajózható szélességét.


A balesetes csónak (Fotó: Info Rádió)

Mint arról az Index beszámolt, hajó alá sodródott egy motorcsónak az Erzsébet hídnál kedden este nem sokkal tíz óra előtt. Szemtanúk szerint a csónak motorja leállt, ezért kezdett sodródni. A bajba jutottak megpróbáltak a partra evezni, de kudarcot vallottak, és egy, a nemzetközi hajókikötőben várakozó katamarán két hajótestét összekötő fedélzet alá szorultak.

A hajón hét vietnami utas tartózkodott, közülük hatan még a tűzoltók kiérkezése előtt a partra úsztak. A hetedik férfi, aki állítólag a hajót vezette, az ütközéskor a vízbe esett és a folyó elsodorta.


A balesetes csónak (Fotó: Info Rádió)

A túlélő vietnamiak órákig keresték társukat tájékoztatta a rádiót Varga István, aki a történtek apropóján úgy vélekedett, hogy a szaporodó balesetek miatt alaposabb oktatásra lenne szükség, és újra be kellene vezetni a kötelező vízi jártassági vizsgát is. A baleset körülményeinek tisztázása még nem zárult még le.