Valter
16 °C
31 °C

Nincs nyilvántartás a csóri temető sírhelyeiről

2008.03.05. 11:15
Nyolc éve került az egyháztól az önkormányzat kezelésébe a csóri temető, de a 2000. előtti sírhelyekről nincsen nyilvántartás, így csak a szerencsén múlt eddig, hogy nem történt kegyeletsértés.

Nincs nyilvántartás a csóri temetőkben arról, hogy kit hova temettek korábban. Így csak a véletlenen múlik, hogy az új temetésekkel nem sértenek kegyeleti jogokat. A Fejér megyei településen botrány abból már volt, hogy az önkormányzat olyan sírhelyet adott el újra, amelyet korábban az egyháznál megváltottak.

Az egyháztól 2000-ben került át a temető önkormányzati tulajdonba, de írásos feljegyzések nincsenek arról, hová temettek. Amikor új temetésre kerül sor, a szomszéd sír hozzátartozóitól próbálják megtudni, hogy szabad-e az adott sírhely. Ha az érintett hozzátartozó tudomására jut, hogy meg akarják bolygatni szerettei sírhelyét, azt neki kell jeleznie az önkormányzatnál - mondta Csete Krisztián polgármester.

Eddig a szerencsének köszönhető, hogy kegyeletsértés nem történt. Botrány abból azonban már volt, hogy eladtak egy olyan sírhelyet, amelyet korábban más megváltott. Az önkormányzat most keres céget a regiszter elkészítéséhez. Az áldatlan állapot azonban még jó ideig eltart az alig több mint 1700 lakosú Csóron, mert a tulajdonosokat egyesével kell majd felkeresni.