Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Csőtörés-sorozat: a munkás visszavág

2002.12.20. 16:23
A Fővárosi Vízművek nem tudja pontosan, hogy mi okozta az utóbbi időszak csőtörés-sorozatát. "Mindenre kiterjedő, alapos vizsgálatot folytatunk, mely feltárja az okokat" - mondta az Indexnek Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője, Péterffy Gábor. A korábban elvégzett vizsgálat arra utal, hogy a 60-as években fektetett csövek szakadnak sorban.
A nyáron elvégzett vizsgálatok szerint három fő oka volt a csőtöréseknek: a korrózió, a külső mechanikai sérülések (talajvízmozgás, építkezések), illetve egy komplex generális probléma.

A régi rendszer

Ez utóbbi abból ered, hogy a vízművek kezelésében lévő mintegy 5000 kilométer hosszú csővezeték nagy részét a 60-as évek elején alkalmazott csőfektetési technológiával készítették. A szóvivő szerint akkoriban gyenge minőségű csöveket használtak, és a "munkamorál sem volt az igazi".

Október végén Sándor László, a Fővárosi Vízművek Rt. elnök-vezérigazgatója is azt nyilatkozta, hogy nem üzemeltetési hiba okozta szeptember elején a budapesti csőtöréseket, hanem az öntöttvas csöveken jelentkezett külső korrózió, valamint a vezetékeket ért különböző mechanikai terhelések.

Napi 3 csőtörés

Az elkészült szakértői jelentés szerint egyetlen csőtörés okaként sem jelölhető meg üzemeltetési hiba, és az is kizárható, hogy szándékosan rongálták volna meg a vezetékeket.

Péterffy Attila elmondta, a Budapesti hálózat hibastatisztikája nem rosszabb, mint más európai nagyvárosokéi. Kiderült, a vállalat a folyamatos felújítások mellett is évi 1000 kisebb-nagyobb csőtörést javít ki. "Mostanában - éppen a felújítások miatt - kevesebb csőtörés van, viszont a nagyobb, látványosabb csőtörésekből több" - közölte a kommunikációs vezető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!