Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csőtörés-sorozat: a munkás visszavág

2002.12.20. 16:23
A Fővárosi Vízművek nem tudja pontosan, hogy mi okozta az utóbbi időszak csőtörés-sorozatát. "Mindenre kiterjedő, alapos vizsgálatot folytatunk, mely feltárja az okokat" - mondta az Indexnek Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője, Péterffy Gábor. A korábban elvégzett vizsgálat arra utal, hogy a 60-as években fektetett csövek szakadnak sorban.
A nyáron elvégzett vizsgálatok szerint három fő oka volt a csőtöréseknek: a korrózió, a külső mechanikai sérülések (talajvízmozgás, építkezések), illetve egy komplex generális probléma.

A régi rendszer

Ez utóbbi abból ered, hogy a vízművek kezelésében lévő mintegy 5000 kilométer hosszú csővezeték nagy részét a 60-as évek elején alkalmazott csőfektetési technológiával készítették. A szóvivő szerint akkoriban gyenge minőségű csöveket használtak, és a "munkamorál sem volt az igazi".

Október végén Sándor László, a Fővárosi Vízművek Rt. elnök-vezérigazgatója is azt nyilatkozta, hogy nem üzemeltetési hiba okozta szeptember elején a budapesti csőtöréseket, hanem az öntöttvas csöveken jelentkezett külső korrózió, valamint a vezetékeket ért különböző mechanikai terhelések.

Napi 3 csőtörés

Az elkészült szakértői jelentés szerint egyetlen csőtörés okaként sem jelölhető meg üzemeltetési hiba, és az is kizárható, hogy szándékosan rongálták volna meg a vezetékeket.

Péterffy Attila elmondta, a Budapesti hálózat hibastatisztikája nem rosszabb, mint más európai nagyvárosokéi. Kiderült, a vállalat a folyamatos felújítások mellett is évi 1000 kisebb-nagyobb csőtörést javít ki. "Mostanában - éppen a felújítások miatt - kevesebb csőtörés van, viszont a nagyobb, látványosabb csőtörésekből több" - közölte a kommunikációs vezető.