A biztonsági őr ölt Csepelen

2009.01.08. 09:16
Két gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség a szerda esti, csepeli iskolai gyilkosság miatt. A brutális kettős emberölésről kép- és hangfelvétel is készült.

Elfogták a szerda esti csepeli kettős gyilkosság gyanúsítottjait. Az ügy hátterében egy 3-4 millió forintos sikkasztási ügy áll, szerda reggel emiatt rúgták ki az iskolából a gazdasági igazgatót és a biztonsági őrt, aki este önmagát is megsebesítette alibiből, miután a gyanú szerint lelőtte az intézmény vezetőjét és helyettesét.

A biztonsági őr, fotó: Inforádió.hu

Szerda este annyit lehetett még csak tudni, hogy fél hétkor egy símaszkos támadó két embert agyonlőtt, egyet súlyosan megsebesített a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. A két áldozat Takács József intézményvezető, a kerület korábbi alpolgármestere és a szocialista frakció helyettes vezetője, illetve helyettese, P. László, aki szintén szocialista szimpatizáns. Az akkori hírek szerint a símaszkos gyilkos az iskola biztonsági őrét is megsebesítette, a férfi a kezén szenvedett sérüléseket, csütörtökre azonban kiderült, hogy magát lőtte kézen.

A rendőrség csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondták, az őr gyilkolt, előre kitervelten, nagyon brutálisan, az áldozatoknak esélyt sem hagyva.

A rendőrök először azon a nyomon indultak el, amit az ügyeletet felhívó biztonsági őr által mondottak alapján valószínűsíteni lehetett. Ő azt állította, hogy egy pár napja kirúgott diák lehetett a gyilkos, mert ő felismerte. Ahogy a rendőrök átvizsgálták az iskolát, csak egy embertől eredő véres lábnyomokat találtak, és nem a menekülőútvonalon, hanem az iskola kameráinak képét rögzítő szerver felé: vagy a biztonsági őr, vagy a tettes nyomai hiányoztak. Ekkor kezdtek el gyanakodni, hogy belsős ember lehetett az elkövető.

Az ügy gyors felderítését segítette, hogy a helyszínen jól használható nyomok maradtak, és a tettes otthagyta a gyilkos fegyvert is. A rendőrök közben megvizsgálták a kórházba szállított biztonsági őr cipőjének talpát is, és az megegyezett a helyszínen hagyott véres lábnyomokkal.

A rendőrök kihallgatták a helyszínre látogató gazdasági igazgatót is, aki utóbb részleges beismerő vallomást tett. Eszerint szerdán reggel sikkasztás vádjával őt és a biztonsági őrt is kirúgták. A rendőrség jelenlegi információi szerint 3-4 millió forint lehetett a visszaélés mértéke.

Az egyik gyanúsított, a leváltott gazdasági igazgató

Úgy tudjuk, a gazdasági igazgató szintén egy helyi MSZP-s politikus. Tóth Mihály kerületi polgármester, a csepeli MSZP elnöke azt mondta, erről nincsenek hivatalos információi, de nagy valószínűséggel tényleg a párt volt önkormányzati képviselőjelöltje az egyik gyanúsított. Tóth Mihály meggyőződése szerint viszont az gyilkosságnak nincsenek politikai okai, vagy a párthoz köthető szálai.

A halottszemlén derült ki, hogy a gyilkosságról hangfelvétel is készült. A gazdasági igazgató és a biztonsági őr ugyanis előre szólt az intézményt vezető alapítvány igazgatójának, hogy szeretnének vele beszélni kirúgásukról. Az igazgató azonban tartott a beszélgetéstől, ezért megkérte fiatalabb kollégáját, a 32 éves P. Lászlót, hogy legyen jelen ő is, és egy zsebbe rejtett diktafonnal rögzítse a beszélgetést.

"Ilyen hidegvérű, brutális gyilkosságot még nem hallottunk" - mondta a rendőrség életvédelmi osztályának vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón. Keszthelyi József szerint a hangfelvétel alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az elkövetők nem hirtelen támadt indulatból öltek: azért mentek az iskolába, hogy kivégezzék az alapítvány igazgatóját. A felvételt kegyeleti okok miatt nem fogják nyilvánosságra hozni.

A gazdasági vezető azt állítja (ezt a rendőrség tájékoztatása szerint részben a hangfelvétel is alátámasztja), hogy elhagyta a szobát, ahol a felvétel szerint a mintegy 30 perces tárgyalás zajlott, és a biztonsági őr ezután kezdett el gyilkolni. A lövések között csak néhány másodperc telt el. Az őr összesen ötször lőtt, ebből egyszer később, a saját kezébe. Hogy ez a lövés véletlen, vagy szándékos volt-e, azt még nem sikerült tisztázni, de a jelek alapján alibigyártásról lehet szó. Az őr egyelőre nincs kihallgatható állapotban.

Az őr által a szerverszobából elhozott számítógépet a gazdasági igazgató saját maga dobta a Dunába. A rendőrség délutáni közlése szerint egyelőre nem találták meg a szervert. Az egyik gyanúsított megmutatta az állítólagos helyet, ám ott több centiméter vastag jég borítja a vízfelszínt, így oda nem rejthette el a számítógépes berendezést. A férfi kihallgatását folytatják, hogy kiderüljön, hol lehet ez a bizonyíték.

Az őr ellen több emberen elkövetett emberölés, a gazdasági igazgató ellen társtettesség gyanújával zajlik a nyomozás. A biztonsági őr korábban okirathamisításért és csalásért is voltmár büntetve. A gyilkos fegyveren van azonosító, de a sajtótájékoztató idejéig nem találták nyomát a rendőrségi nyilvántartásban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport