Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Nincs már reménye a moszkvai csarnok alatt rekedteknek

2006.02.24. 06:22
Feladták a túlélők megtalálásának reményét a csütörtökön beomlott csarnok romjai alatt a moszkvai hatóságok- A tragédiát feltehetően a hó okozta, de vizsgálják a konstrukciós hiba lehetőségét is.

Egy nappal a moszkvai piaccsarnok összeomlása után mind kevesebb a remény arra, hogy a mentőosztagok túlélőkre bukkannak a romok alatt, vélekedtek pénteken hajnalban az orosz hatóságok. Maga Jurij Luzskov moszkvai polgármester csütörtök késő este már meglehetősen borúlátóan nyilatkozott, hangoztatva, hogy alig van olyan hely, amelyet a mentőcsapatok ne kutattak volna át.

A városközponttól keletre fekvő piac vasbeton teteje csütörtökön, helyi idő szerint hajnali öt óra után omlott le. Ekkor az árusok, zömmel azeriek már nyitáshoz készülődtek, de vásárlók még nem voltak a piacon. A több mint kétezer négyzetméteres területen nemcsak a kupola, hanem a falak egy része is összeomlott, minden valószínűség szerint túlterhelés, valószínűleg az utóbbi napokban hullott hó miatt.

A romok között délelőtt tűz ütött ki, ami még inkább csökkentette a túlélők felkutatásának esélyét. A legfrissebb mérleg szerint a halálos áldozatok száma legkevesebb 56, 32 sérültet emeltek ki a romok közül. A katasztrófa idején mintegy 100-150 személy tartózkodhatott a csarnokban, de nem tudni, hogy közülük hányan tudták saját lábukon elhagyni a piacot.

A romok eltakarítása a hatóságok szerint még mintegy öt napot vehet igénybe. A kivezényelt romeltakarítók az éjszaka folyamán hozzákezdtek a beomlott hatalmas acéltető szétdarabolásához és darabonként történő elszállításához.

Ugyancsak az éjszaka megkezdődött a halottak azonosítása. Az áldozatok többsége kaukázusi vagy közép-ázsiai kereskedő, illetve vendégmunkás volt. A hatóságok vizsgálják azt a lehetőséget is, hogy konstrukciós hiba okozhatta a katasztrófát.