Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Mérgező bogyókat árult áfonyaként a piacon

2003.09.25. 11:14
A rendőrség keresi azt a férfit, aki mérgező bogyókat árult áfonyaként a kaposvári piacon. Az árus 400 forintos áron kínálta az ehetetlennek bizonyuló bogyót és váltig állította, hogy az bizony áfonya, csak jól meg kell cukrozni.
Az eddigi adatok szerint a somogyi megyeszékhelyen a múlt pénteken árult mérgező gyümölcsöt egy idős férfi. A városi piacon eladóként nem regisztrált, portékájáról számlát sem adó árus kilónként 400 forintos áron kínálta az ehetetlennek bizonyuló bogyót.

Az egyik vevőnek azonban gyanús lett az áfonyára csak távolról hasonlító, ráadásul kifejezetten rossz ízű gyümölcs. Az eladó ugyan váltig erősködött, hogy portékája áfonya, csak jól meg kell cukrozni, a vásárló ennek ellenére bejelentette az esetet az ÁNTSZ-nek.

Fekete csucsor

A vásárló által bemutatott minta alapján a Tisztiorvosi Szolgálat, a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat, a kaposvári egyetem és a rendőrség is vizsgálatot indított. A növényvédelmi szolgálat szerint a bogyók valószínűleg a burgonyafélék családjába tartozó, erősen mérgező fekete csucsor termései voltak.

Az egyetemi szakértők ennél óvatosabban fogalmaztak, s eddig annyit állapítottak meg, hogy a gyümölcs feltehetőleg valamely nemesített növény fogyasztásra alkalmatlan termése lehet.

A rendőrség nyomozást indított az árus kézrekerítése érdekében, mivel feltételezhető, hogy már korábban is árusított a somogyi nagyváros piacán hasonló "gyümölcsöt". Az ÁNTSZ ugyanakkor azt kéri, hogy azok, akik vásároltak a bogyókból, megsemmisítés céljából vigyék azt a szolgálat erre kijelölt gyűjtőhelyére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!