Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

A gyilkos csülök ügye vádemelésig jutott

2007.08.08. 11:17
Három és fél év után emelt vádat csülökügyben az ügyészség. 2004-ben a Legfelsőbb Bíróság egykori büntetőbírója ételmérgezés következtében halt meg, miután egy jól menő óbudai étteremben családjával születésnapi bulin vett részt.

Vádat emelt a IX. kerületi ügyészség a három és fél évvel ezelőtt ételmérgezésben meghalt bíró ügyében.

Az utolsót is ő hozta

Pálinkás György, a Legfelsőbb Bíróság egykori büntetőbírója 2004 februárjában veje születésnapi buliján rendelt csülköt az óbudai Zöldkapu étteremben. Az egy éve befejeződött a rendőrségi vizsgálat szerint a bíró az összejövetel után két nappal az étel által okozott mérgezés miatt halt meg. Az elhalálozott büntetőbíróról a történtek után az Index is megírta, hogy szakmai körökben a köztörvényes ügyekben hozott szigorú ítéleteiről volt híres. A Legfelsőbb Bíróságon egykor ő hozta a legtöbb halálos ítéletet, sőt a utolsó magyarországi kivégzést is az ő döntése alapján hajtották végre.

A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt tett vádemelési javaslatot a vendéglő tulajdonosa ellen.

Felesége csak belekóstolt

Morvai Attila, az ügyészség szóvivője szerint az üzletvezető felelőssége volt, hogy ételmérgezésben meghalt az egyik vendége. T. Zsolt az étterem üzletvezetőjeként az étkeztetési tevékenységre vonatkozó szabályokat, a közegészségügyi, higiéniai és élelmiszerbiztonsági előírásokat maradéktalanul nem tartotta, nem tartatta be - mondta Morvai Attila hozzátéve, hogy ezért a bűncselekményért akár öt évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A korábbi toxikológiai vizsgálat azt állapította meg, hogy clostridium baktérium végzett Pálinkás Györggyel, felesége pedig csak azért nem szenvedett komolyabb egészségkárosodást, mert ő csak belekóstolt a csülökbe.