Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Őrizetben a világ volt leggazdagabb embere

2005.03.03. 11:35
Nyolc év börtönre és akár nyolcmilió jen (tizennégymillió forint) pénzbírságra ítélhetik a világ egykor leggazdagabb emberét. A Forbes Magazine listája szerint 1987-90 között huszonegymilliárd dolláros vagyonával leggazdagabb japán vállalkozót mérleghamisítással és törvénytelen részvényeladásokkal vádolják.

Csalás gyanújával őrizetbe vette a japán rendőrség Cucumi Josiakit. A Kokoudu Corporation volt elnökét 1987-90 között a Forbes Magazine listája szerint négy éven át a világ leggazdagabb embere volt.

Kozmetikázott

A hatóságok vádjai szerint Cucmi meghamisította egy csődközelbe került társasága mérlegeit hogy részvényeit még a botrány kirobbanása előtt, magas áron értékesíthesse. A japán NTV televízió értesülései szerint Cucumi beismerte a bűncselekményeket.

A pénzügyi mérleg meghamisítása öt évig terjedő börtönbüntetéssel és ötmillió jenes (közel kilencmillió forintos) pénzbírsággal sújtható a japán törvények értelmében. A törvénysértő részvényeladás három évig terjedő szabadságvesztéssel és hárommillió jenes (öt és félmillió forintos pénzbüntetéssel büntethető.

Kis segítség a barátoktól

Cucumi elsősorban a vasúti üzletágban volt érdekelt. Emellett hatalmas ingatlanügyleteket bonyolított le, s jelentős érdekeltségei voltak a szállodaiparban, továbbá üdülő- és síközpontok építésében és működtetésében is.

A pénzmágnás szoros kapcsolatokat ápol a japán kormánypárt politikusaival, és japán lapok szerint nagy segítséget kapott üzleti tevékenységében a helyi önkormányzatoktól, amelyek utakat építtettek a Cucumi által üdülőközpontok helyszíneiként kiszemelt körzetekhez, és megteremtették e területek infrastruktúráját.

Gazdagságának csúcspontján,1987-ben Cucuminak hetven vállalata volt, amelyek 35 ezer embert foglalkoztattak. Becsült vagyona akkor 21 milliárd dollárra rúgott. A kilencvenes években és főleg az ezredforduló után vállalatbirodalma hanyatlani kezdett, majd az összeomlás szélére jutott. 2004-ben már "csak" a 159. volt a világ leggazdagabb embereinek listáján alig 3 milliárd dolláros vagyonnal.