Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Folytatódik a nyomozás a cukros merénylet ügyében

2002.05.22. 12:32
Egyelőre nincs gyanúsítottja a szolnoki cukros merényletnek - mondta az Index érdeklődésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke. Tíz napja egy országosan ismert sportrepülő pilóta kisgépének üzemanyagtankjába valaki kristálycukrot öntött. A rendőrség várja a szakértői véleményeket: nem elég csak megkóstolni a benzines cukrot.
A szolnoki sportrepülőtér-igazgató H. Sándor tulajdonában lévő Cessna típusú repülőjének két tankjába múlt héten 3-3 kiló cukrot szórtak. A rendőrség előbb rongálásért, majd szándékos emberölési kísérlet miatt indított eljárást.

Az elővigyázatosság miatt nem történt nagyobb baj

A rutinos pilótának szerencséje is volt, mert a cukor rögtön a levegőbe emelkedés után elzárta azt a szűrőt, mely átengedi az üzemanyagot a motorba. A gép mintegy két méter magasra emelkedett fel, mikor a motor leállt. A pilóta rögtön visszaengedte a gépet a kifutóra, és megállította. H. Sándor, illetve a gép utasa épségben megúszta, és a Cessna sem sérült meg.

A merénylet előtti napon hat pilóta is repült a géppel, de akkor semmilyen rendellenességet nem észleltek. Este a Cessnát bevitték a reptér egyik hangárába.

A szóvivő elmondta, hogy a szerelő a felszállás előtt ellenőrizte a gépet, megjáratta a motort, majd ezt követően a pilóta is elvégezte a rutinellenőrzést. Feltételezhető, hogy ha nem járatják hosszabb ideig a motort, akkor a cukor csak nagyobb magasságban zárta volna el az üzemanyag útját.

Nem elég megkóstolni

- Az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja - közölte Lengyel György, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke. - Várjuk a szakértői véleményeket, és a légügyi hatóság állásfoglalását. A szakértői vélemény bizonyítja majd, hogy valóban cukor állította meg a gép motorját.

- Ezt a szerelők már biztosan tudják, hiszen megízlelték a tankban lévő anyagot, de a bizonyítási eljáráshoz szükség van a hivatalos szakértői véleményre is.

A légügyi hatóság jelenleg azt vizsgálja, hogy ez a cselekedet mennyiben veszélyeztette a pilóta és utasa életét. A rendőrségnek olyan nyomokat is sikerült begyűjtenie, melyek bizonyító erejűek lehetnek, amennyiben lesz gyanúsítottja a bűncselekménynek.

Reptéri alkalmazott lehetett a tettes?

A felszállás előtt a kisgép egy hangárban állt, melyet éjszakára bezárnak. Az ajtók sértetlenek, vagyis ha este tették a tankokba a cukrot, akkor azt csakis bennfentesek vihették véghez. A reptér személyzete is arra gyanakszik, hogy közöttük kell keresni az elkövetőt.

Az esetet követően az összes reptéri gépet átvizsgálták a szakértők és a szerelők.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!