Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Tíz centis cunami nagy földrengés után

2005.08.16. 07:11
Egy gyenge cunami érte el Japán északi részét, ahol korábban 6,8-as, később 7,2-es erősségűre módosított földrengést regisztráltak. A hatóságok már előre riadót fújtak az északi Mijagi kormányzóságban. Az első jelentések mintegy nyolcvan sebesültről adtak hírt.
Ötvenkét ember sérült meg kedden a Japán északi részét megrázó nagy erejű földrengésben, közölte az NHK japán közszolgálati televízió.

A japán meteorológiai szolgálat előbb 6,8-es erősségű földrengésről számolt be, később a földmozgás erősségét a Richter-skála szerinti 7,2-esre módosította. A helyi idő szerint 11 óra 46 perckor bekövetkezett földrengés epicentruma a Csendes-óceánban volt, Mijagi kormányzóságtól 80 kilométernyire, 42 kilométer mélyen a tengerfenék alatt.

Beomlott az uszoda teteje

A Tokiótól 300 kilométerre északra fekvő Szendaiban, Mijagi közigazgatási székhelyén egy sportcentrum fedett uszodájának födémszerkezete leomlott. A létesítmény tele volt emberekkel, az első jelentések mintegy nyolcvan sebesültről adtak hírt. Később a hatóságok azt közölték, hogy tizenheten - más források szerint azonban huszonketten - sebesültek meg a tetőomlásban, s csak egyikük állapota súlyos.

A mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy a földmozgás következtében csak kisebb incidenseket jeleztek; többen a felvonókban vagy a deformálódott ajtók miatt házaikban rekedtek.

Leállt a vasút és a reptér

A földrengés miatt leállt a Tokió és Szendai között közlekedő gyorsvasút, átmenetileg felfüggesztette a járatok fogadását és indítását a Haneda repülőtér is. Körülbelül 17 ezer háztartás maradt áram nélkül, a szolgáltatást viszont hamar sikerült helyreállítani.

A japán hatóságok visszavonták a korábban elrendelt szökőárriadót. Néhány perccel az erőteljes földmozgás után csak gyenge szökőárhullám érte el Japán északi partjait. A mindössze 10 centiméter magas cunamihullám a Tokiótól 300 kilométerre északra lévő Ajukava egykori bálnavadász-kikötőjénél érte el a szárazföldet.

Erős utórengések

A hatóságok előzőleg felszólították a part mentén élőket, hogy ne közelítsék meg a tengert, mert a nap folyamán egy újabb nagy erejű szökőárhullámmal kell számolni. A földrengés után négy utórengést észleltek, de ezek száma azonban még növekedhet, egy-egy utórengés akár a Richter-skála szerinti 6-os erősséget is elérheti.

Az elmúlt hónapokban erőteljes szeizmikus tevékenységet tapasztaltak a távol-keleti országban. Július 24-én a Richter-skála szerinti 6-os erősségű fölrengés rázta meg Tokiót, többen könnyebben megsérültek és anyagi károk is keletkeztek.