Judit
3 °C
7 °C

Szökőárriadó Szamoa közelében

2006.09.28. 10:32
Cunamiriadót rendeltek el a Szamoa-szigeteken egy majdnem hetes erősségű földrengés miatt, melynek epicentruma 43 kilométerrel a tenger felszíne alatt volt. A csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ szerint elképzelhető, hogy a sziget partvidékén a tengerszintváltozás komoly rombolást okoz.

A tengerfelszín változásából ítélve szökőárt okozott az a földrengés, amely a dél-csendes-óceáni Szamoa-szigeteket rázta meg csütörtökön, jelentette a csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ. A központ közép-európai idő szerint nem sokkal 9:15 óra után számolt be egy, a mérései szerint közel hetes fokozatú rengésről, amelynek epicentruma a Szamoa-szigetek közelében, amerikai Szamoa és Tonga között, 43 kilométerrel a tenger felszíne alatt volt.

Bő húsz perccel később cunamiriadót rendeltek el a tengerfelszín változásainak mérése alapján, a Hawai központú szökőár-előrejelző központ szerint ugyanis az epicentrum közelében található partszakaszokon komoly rombolást idézhet elő, írja a Reuters.

„A cunami nem fenyegeti a Csendes-óceán további partvidékeit, de több helyen észlelhetnek kisebb tengerszint változásokat” – tájékoztatott a központ. „Mivel a különböző partvidékek sajátosságai tovább alakíthatják a cunamival járó hullámok mozgását, a konkrét lépéseket a helyi hatóságoknak kell meghatározniuk” – tették hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?