Móric
14 °C
15 °C

Szökőárriadó Szamoa közelében

2006.09.28. 10:32
Cunamiriadót rendeltek el a Szamoa-szigeteken egy majdnem hetes erősségű földrengés miatt, melynek epicentruma 43 kilométerrel a tenger felszíne alatt volt. A csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ szerint elképzelhető, hogy a sziget partvidékén a tengerszintváltozás komoly rombolást okoz.

A tengerfelszín változásából ítélve szökőárt okozott az a földrengés, amely a dél-csendes-óceáni Szamoa-szigeteket rázta meg csütörtökön, jelentette a csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ. A központ közép-európai idő szerint nem sokkal 9:15 óra után számolt be egy, a mérései szerint közel hetes fokozatú rengésről, amelynek epicentruma a Szamoa-szigetek közelében, amerikai Szamoa és Tonga között, 43 kilométerrel a tenger felszíne alatt volt.

Bő húsz perccel később cunamiriadót rendeltek el a tengerfelszín változásainak mérése alapján, a Hawai központú szökőár-előrejelző központ szerint ugyanis az epicentrum közelében található partszakaszokon komoly rombolást idézhet elő, írja a Reuters.

„A cunami nem fenyegeti a Csendes-óceán további partvidékeit, de több helyen észlelhetnek kisebb tengerszint változásokat” – tájékoztatott a központ. „Mivel a különböző partvidékek sajátosságai tovább alakíthatják a cunamival járó hullámok mozgását, a konkrét lépéseket a helyi hatóságoknak kell meghatározniuk” – tették hozzá.